”Stjärnorna de tindra så klara”

December 16th, 2011 by

Nyhetsrubrikerna på senare tid har i många fall varit dystra. Budskapet som förmedlas är föga upplyftande för den som har intresse av den bransch som tillverkar enbostadshus av trä. Det ena företaget efter det andra i trähusbranschen meddelar att man måste minska kostnaderna därför att försäljningen går trögt och varslar därför om uppsägningar. Sågverken låter också meddela att det inte råder gyllene tider och att man skickar med hundralappar med varje levererad kubikmeter virke. Detta är en krass beskrivning av rådande verklighet just nu.

Det är allmänt känt att det råder brist på bostäder i Sverige och har gjort så under lång tid. Allmänt känt är också att efterfrågan på vedfiber bedöms öka i takt med att samhällets intresse ökar för den råvara som kommer från skogsbruket. Produkterna från skogen och skogsbruket kan användas till mycket inte enbart till pappersmassa och sågade trävaror. En summering av detta borde betyda strålande tider för sågverk och trähusbransch?

Inför ett årsskifte funderar nog var och en på året som gått och hur kommande dagar skall bli. Vad beror det då på att det ser dyster ut? En marknadsanalytiker på en dansk bank försökte besvara frågan med att alla stjärnor just nu står fel. Kanske har analytikern rätt vilket i så fall borde innebära att när det väl blir en förändring – då går vi mot ljusare tider?

För ”Framtidens trähusfabrik” har det gångna året inte inneburit så mycket dramatik. Har dock lyfts fram i en trästrategiutredning för Småland beställd av de tre regionförbunden som ett utmärkt exempel och något som är värt att bygga vidare på. Arbete pågår med att skapa finansiering för utveckling av ”Framtidens trähusfabrik”. Vi må hoppas att stjärnorna står rätt när besluten om detta skall fattas.

/Lars

Lars Eliasson
Min bakgrund är både från industri- och skolvärld. Jag har arbetat med produkt- och processutveckling i trägolvsindustrin samt med teknikutbildningar på gymnasieskolan innan jag började på Skog och trä vid universitetet i Växjö 1998. Näst intill all verksamhet, vad gäller både grundutbildning och forskning, vid "Skog & trä" har ett nära förhållande med vår avnämare, träindustrin. Detta är mycket positivt och berikar både studenter och övriga.
Den grundläggande tanken bakom mitt doktorandprojekt är skapandet av en industriell verksamhet som tar hand om och genomför kapning och beredning av den sågade träråvaran till färdiga ämnen. Beredningen skall genomföras optimerat med avseende på egenskaper och ekonomi och de framställda ämnena skall ha egenskaper som kunden förväntar sig enligt sin kravspecifikation.

Forskarstudierna har medfört ett speciellt intresse för trähusindustrin. Studier har genomförts på några trähusföretag med syftet att ta reda på vad kostnaden är för att bereda virket i den virkesförbrukande trähusindustrin.

Tags: , ,