Forskarstudiernas glädje

March 2nd, 2012 by

Ibland är det extra trevligt att vara forskarstuderande. Har hitintills under 2012 färdigställt två artiklar. Den första är inskickad till en vetenskaplig tidskrift för publicering och den andra är just nu på språkgranskning. Det som återstår i mina forskarstudier är ytterligare en artikel som jag då lägger samman med fyra artiklar sedan tidigare i min dr-avhandling. De tidigare artiklarna har behandlat områden som kvalitetskapning och fingerskarvning, kostnad för beredning av virke vid trähusproduktion i fabrik och trähusföretagens kostnader för bristande virkeskvalitet. Nu senast en artikel som behandlar de utmaningar som sågverk i frontlinjen ställs inför vid affärer med ämnen och komponenter.

Nästa artikelprojekt kommer att handla om virkeskvalitet vid tillverkning av lastpallar och emballage. Jag räknar med att denna artikel skall vara klar innan sommaren och parallellt med artikelarbetet jobbar jag även med själva avhandlingsdelen som kommer att bli klar någon gång under hösten.

Lars Eliasson
Min bakgrund är både från industri- och skolvärld. Jag har arbetat med produkt- och processutveckling i trägolvsindustrin samt med teknikutbildningar på gymnasieskolan innan jag började på Skog och trä vid universitetet i Växjö 1998. Näst intill all verksamhet, vad gäller både grundutbildning och forskning, vid "Skog & trä" har ett nära förhållande med vår avnämare, träindustrin. Detta är mycket positivt och berikar både studenter och övriga.
Den grundläggande tanken bakom mitt doktorandprojekt är skapandet av en industriell verksamhet som tar hand om och genomför kapning och beredning av den sågade träråvaran till färdiga ämnen. Beredningen skall genomföras optimerat med avseende på egenskaper och ekonomi och de framställda ämnena skall ha egenskaper som kunden förväntar sig enligt sin kravspecifikation.

Forskarstudierna har medfört ett speciellt intresse för trähusindustrin. Studier har genomförts på några trähusföretag med syftet att ta reda på vad kostnaden är för att bereda virket i den virkesförbrukande trähusindustrin.

Tags: , , , , , , , , , , ,