Husbyggaren

December 6th, 2011 by

I senaste numret av tidskriften Husbyggaren (7/2011) finns en artikel med rubrik: Trähusföretag tappar fördel i slarvig tillverkning. Rubriken må vara lite provocerande. Författare är Dick Sandberg och undertecknad. Artikeln är en kort beskrivning av den svenska trähusbranschen, hur den har utvecklats sedan den industriella trähustillverkningen tog sin början för drygt 100 år sedan till hur den ser ut idag.

De företag som tillverkar trähus på fabrik står inför ett antal utmaningar där den största nog är konsten att tillverka de hus som framtidens kunder vill ha och har råd att bygga och äga. Framtidens trähusfabrik är en automatiserad och effektiv monteringsfabrik som i likhet med moderna verkstadsindustrier har rationell produktionsprocess. Framtidens trähusfabrik är beroende av virkesleverantörer som kan erbjuda ett virke som motsvarar de krav som ställs från produktion i fabrik och den slutligen ägaren av huset dvs boendekonsumenten. En träråvara med en träkvalitet som fullt ut motsvarar de krav som ställs på virkesegenskaperna och geometrierna och där leverantören (sågverket) står för logistikservice med precision har sannolikt också ett högre inköpspris än gängse och traditionellt sågade trävaror.

Man kan fundera på om ett högre inköpspris för träråvaran kan innebära ett lägre pris för det färdiga huset?

/Lars
Länk till Husbyggaren 7/2011 här. Du hittar artikeln på sid 24-27.

Lars Eliasson
Min bakgrund är både från industri- och skolvärld. Jag har arbetat med produkt- och processutveckling i trägolvsindustrin samt med teknikutbildningar på gymnasieskolan innan jag började på Skog och trä vid universitetet i Växjö 1998. Näst intill all verksamhet, vad gäller både grundutbildning och forskning, vid "Skog & trä" har ett nära förhållande med vår avnämare, träindustrin. Detta är mycket positivt och berikar både studenter och övriga.
Den grundläggande tanken bakom mitt doktorandprojekt är skapandet av en industriell verksamhet som tar hand om och genomför kapning och beredning av den sågade träråvaran till färdiga ämnen. Beredningen skall genomföras optimerat med avseende på egenskaper och ekonomi och de framställda ämnena skall ha egenskaper som kunden förväntar sig enligt sin kravspecifikation.

Forskarstudierna har medfört ett speciellt intresse för trähusindustrin. Studier har genomförts på några trähusföretag med syftet att ta reda på vad kostnaden är för att bereda virket i den virkesförbrukande trähusindustrin.

Tags: , , , ,