Framtidens trähusfabrik i Brasov

November 9th, 2015 by

Ett tag sedan jag uppdaterade här, senast under hösten 2012.  I maj 2014 avslutade jag mina forskarstudier med disputation. Opponent vid disputationen var Professor Helena Lidelöf, Luleå Tekniska Universitet. Titel på avhandlingen är; Some aspects on quality requirements of wood for use in the industrial manufacture of single-family timber houses.

Efter disputationen har mitt arbete i huvudsak bestått av fortsatt projektledning av LTC samt en del undervisning. Under hösten gjordes en hel del arbete med att skriva den ansökan om ny och fortsatt finansiering av LTC-projektet som vi lämnade till Tillväxtverket i mars i år. Ansökan beviljades och universitetet har finansiering för projektet till och december 2017. Projektets budget omsluter nästan 16 miljoner kronor. Det är många intresserade företag som vill komma i kontakt med Linnéuniversitetets resurser, studenter, lärare och forskare. Dessa intresserade företag har stora förväntningar på samverkansaktiviteterna. Målgruppen för LTC är tillverkande företag och det är inte enbart företag inom tränäringen.

För att hålla liv i min forskning har jag varit medförfattare till en artikel som vi skickade till en konferens som ägde rum 5-7 november i Brasov, Rumänien; Wood Science and engineering in the third millennium.
Mer information här.

Det arbete som jag presenterade är sammanfattat i en artikel med namnet, SOME ASPECTS ON THE MORE EFFICIENT USE OF WOOD IN THE INDUSTRIAL MANUFACTURE OF SINGLE-FAMILY TIMBER HOUSES.  Medförfattare är Sven Berg och Dick Sandberg som är verksamma vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. På konferensen var det presentation av ett stort antal studier inom en ganska bred flora av områden med kopplingar till trä och träförädling. Även några andra studier presenterades av forskare från Linnéuniversitetet.

På Linnéuniversitet är vi numera en forskargrupp som arbetar med forskningsfrågor som har kopplingar till trähusbranschen. Ansvarig för gruppen är Tobias Schauerte. Till gruppen lägger vi även de studenter som är verksamma med olika arbeten som direkt berör trähusbranschen och som kan komma till nytta för Framtidens trähusfabrik.

/Lars

Tags: , , , , , , , , ,