Trähusrallyt

October 30th, 2012 by

Forskarstudierna löper på enligt planering och just nu är jag i slutfasen av svenska trähusrallyt. Har besökt de flesta av de svenska trähusföretagen för att studera de krav man ställer på träråvaran. Under resans gång har ett par av företagen i branschen gett upp men det är fortfarande några kvar som trotsar utmaningar i form av motsträviga svenska långivare i skuggan av ett sviktande Euro-samarbete. Som vanligt är det trevligt att möta människorna i branschen och bemötandet är trots allt mycket positivt. Resultaten från studien kommer att sammanfattas i minst en artikel för publicering i en vetenskaplig tidskrift och det kommer att bli en sammanfattning av studien som kommer att delges deltagande företag. Resulterande artikel kommer också att ingå som en av sex artiklar i min doktorsavhandling.

Har fått äran att vara med på ett seminarium på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin den 19 november (program finns här). Fokus för seminariet är de senaste decenniernas omdaning av svensk skogsskötsel och hur denna påverkar virkesegenskaperna. Tillverkningen av våra bostadshus i Framtidens trähusfabrik kommer att ställa krav på virkesråvaran avseende en mängd parametrar som materialegenskaper, anpassade geometrier och logistik. Kommer framtidens skogar att ge en träråvara som motsvarar kraven från olika kategorier av användare?

Trähusrallyt närmar sig för min del de sista specialsträckorna men jag hoppas att trähusföretagen fortsätter att kämpa sig igenom det mörker som för närvarande råder på ett flertal plan.

Lars Eliasson
Min bakgrund är både från industri- och skolvärld. Jag har arbetat med produkt- och processutveckling i trägolvsindustrin samt med teknikutbildningar på gymnasieskolan innan jag började på Skog och trä vid universitetet i Växjö 1998. Näst intill all verksamhet, vad gäller både grundutbildning och forskning, vid "Skog & trä" har ett nära förhållande med vår avnämare, träindustrin. Detta är mycket positivt och berikar både studenter och övriga.
Den grundläggande tanken bakom mitt doktorandprojekt är skapandet av en industriell verksamhet som tar hand om och genomför kapning och beredning av den sågade träråvaran till färdiga ämnen. Beredningen skall genomföras optimerat med avseende på egenskaper och ekonomi och de framställda ämnena skall ha egenskaper som kunden förväntar sig enligt sin kravspecifikation.

Forskarstudierna har medfört ett speciellt intresse för trähusindustrin. Studier har genomförts på några trähusföretag med syftet att ta reda på vad kostnaden är för att bereda virket i den virkesförbrukande trähusindustrin.

Tags: , , ,