Tre dagars exkursion!

7:59 am by

Nu har vi varit på tre dagars härliga exkursioner med kursen Mark, vatten och flora i Skogsmark.
Förutom att själv studiedelen var väldigt trevlig och intressant så är det alltid lika roligt att träffa sina klasskamrater.

När man sitter själv hemma i stugan och pluggar kan man lätt bli lite insnöad och tro att det bara är man själv som tycker att allt är svårt och krångligt. Sen när man träffar klasskompisarna är det nästan alltid så att alla tycker ungefär samma saker är knepiga.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Engagerade och intresserade föreläsare/lärare betyder så mycket. På den här kursen och även med på exkursionen har vi tre fantastiska människor. Alla tre talar med inlevelse och stort intresse om sina ämnen och det är så kul att lyssna på dem, man rycks liksom med i deras hängivelse. Helt plötsligt kan man finna sig mycket intresserad av den där lilla stenen som ligger på marken, som man tidigare bara hade passerat utan att ta någon som helst notis om. Landskapet som passerar utanför fönstret när man kör bil har också helt plötsligt fått en helt ny innebörd. Var det där en drumlin kanske? Eller det där en rullstensås?

Jag erkänner att jag inte har helt lätt för att se skillnad på alla stenar och landskapsformer, men kursen har väckt ett intresse och gett en grundförståelse för varför marken är som den är och ser ut som den gör. Och det är jag glad för.

På de här tre dagarna känns det som att vi har hunnit se en hel del av småland. Vi har bland annat varit i Hjortsjö och tittat på en Diabastäkt, vid Nissaån och tittat på å- och sjösediment, på en torvtäkt i Ljungby, i Nybro/Orrefors och tittat på en rullstensås, i Bokhultet utanför Växjö och tittat på den fantastiska bokskogen och kanske mest spännande av allt: vi har varit i Skurugata och tittat på en helt fantastisk urbergskanjon.

Naturen i Skurugata var väldigt speciell och när man går längst ner i kanjonen med höga berg på båda sidor och känner den svala och fuktiga luften är det svårt att inte bli imponerad av vad naturen kan åstadkomma.

Som en liten bonus fick vi på botten av kanjonen besök av en liten ljusbrun vessla som undrade vad vi var för ena som var där i hans skog och störde. Nyfiken och lite oroad sprang han runt oss en bra stund och kom vid ett par tillfällen så nära att man hade kunnat röra honom om man hade hunnit (han var väldigt snabb!). Vilket vackert litet djur.

Så… dax att tentaplugga igen. Tenta i Hållbart den 21 maj, fälttenta den 23 maj och så tenta i mark, vatten och flora den 1 juni.

Plugga på!

Mvh Nina

Share

Comments are closed.