Lövskog och förädling

10:11 am by

Under hösten läser vi en viktig och intressant kurs som heter Lövskog och Förädling. Ett välkommet avbrott i all barrkunskap. För ärligt talat, jag älskar den där djupa, fuktiga granskogen och den vackra pelarsalen av gammal tall, men samtidigt, lövskogen, så full av liv och färger, den har något speciellt som jag tror tilltalar de flesta människor.
Att granen och tallen är viktiga och kanske det som de allra flesta kommer arbeta med efter slutförd utbildning är nog ingen tvekan om, men det är lätt att glömma bort hur viktigt det är med lövskog i allt det där. Man behöver inte ha renodlade granskogar. Eller lövskogar. Man kan blanda. Och jag tror att det är en viktig kunskap och, kanske till och med insikt, som de flesta som arbetar med produktionsinriktat skogsbruk skulle behöva tillgodogöra sig. För mångfalden, för riskspridningen och även för den lilla människans skull, den som bara behöver en skogspromenad för att vila sitt stressade sinne.
Så när vi stod där i den vackra bokskogen på Ryssberget på senaste lövexkursionen och lyssnade på skogvaktare Stefan Gabrielsson, som för övrigt tagit över arbetet efter sin far, och fick ta del av all hans fantastiska kunskap om bokskogen och skog överhuvudtaget, kände jag att det verkligen påverkade mig i positiv riktning mot mer inblandning av löv.

För övrigt vill jag bara dela med mig av ett lite småkul citat från taxibilen, denna fantastiska mötesplats, där man kommer nära så många människor varje dag, som man antagligen aldrig skulle fått tillfälle att tala med annars.
Det är roligt att de flesta är så positiva mot Skogs- och träprogrammet, väldigt många har hört talas om utbildningen och tycker det är bra att den finns, jättekul att höra.
För ett tag sedan hade jag dock en person i bilen som nog inte hört talas om programmet tidigare… Vi pratade om mitt jobb och jag berättade att jag pluggade också. Han frågade mig då vad jag läste. Jag svarade Skogs-och träprogrammet som vanligt, varefter han säger:
-Sko och trä säger du? Som i träskor? Något slags designutbildning då eller?
Och vad ska man säga. Med skratten svald långt ner i halsen svarade jag att nej, lite mer SKOG och lite mindre träskor faktiskt.
För visst är utbildningen bred och har ett trevligt spann över många områden, men just träskor, det har vi nog missat.

Share

Tags: , , , , ,

Comments are closed.