Besiktning

1:20 pm by Åsa Rydell Blom

De senaste dagarna har jag spenderat på Asa försökspark där vi har vårt stora försöksfält för utomhusexponering. Det hänger ca 900 målade trä prover där som ska undersökas och besiktigas varje år, förrutom att vi väger dem varannan månad. Glans, kulör, sprickor, avflagning och mögel. Det tar sin lilla tid med så många prover, men det är intressant. Vi undersöker underlagets betydelse för hållbarheten av en fasadfärg och visst har den betydelse! Till exempel en färgtyp som har fått mikrosprickor på ett av trämaterialen, men inte på de andra. Det ska bli skoj att se om de kommer påverka fukten i träbiten, det tror jag nämlingen kommer att visa sig väldigt snart. Spännande för en träforskare!

  • Facebook
  • Twitter
  • Email
  • RSS


Share
Åsa Rydell Blom
Jag är Åsa Blom, lektor på Linnéuniversitetet. Arbetar med forskning och utbilning inom virkeskvalité och färg.

Comments are closed.