Trädäck och sprickor

8:22 am by Åsa Rydell Blom

En vanlig fråga angående trädäck är hur man ska undvika sprickor. Svaret är att olja. Då minskar man fuktrörelserna och därigenom sprickbildningen. Men det har också betydelse hur man sågar och vänder sin trall. Hittade denna informativa bild på en internetsida som svarar på byggfrågor.

 

 

Problemet är att den är fel! Denna träbit borde spricka mer på splintsidan än på kärnsidan. Det beror på att virke är känsligare i tryck än i drag och därför uppkommer trycksprickor. Innehåller däremot träbiten märg (centrum av stocken) är det vanligare med märgsprickor som då uppkommer på kärnsidan. Men det är ingen märg i biten på bilden. Så nu vet ni!

  • Facebook
  • Twitter
  • Email
  • RSS


Share
Åsa Rydell Blom
Jag är Åsa Blom, lektor på Linnéuniversitetet. Arbetar med forskning och utbilning inom virkeskvalité och färg.

Comments are closed.