Smålandsrasist och julfika 2.0

2:19 pm by Tanja Keisu

Snöflingorna smeker luften och smålänningarna lyser upp när de pratar om en jul med snö. Jag ler. Tänker på förra årets förbannade snöskottande hemma i norr. Jag tänker på den gången jag tävlade mot grannen. Jag med handplog, han med traktor med tillhörande snöslunga. Det kanske hade varit mer rättvist om bägge parter varit medvetna om tävlingen, men när han öppnade hyttdörren och svor en ramsa på tornedalsfinska tänkte jag att han nog fattat galoppen. Jag vann. En överlägsen vinst. Jag tänker även på den där kvällen när norrskenet dansade över natthimlen, när stjärnor föll kors och tvärs och hela livet kändes så vackert. Den där hemlängtan. Den är här och påminner mig igen. Älskade norr. Här är jag “norrlänningen som pratar rikssvenska” och jag är smålandsrasist för att jag tycker att di pratar konstigt på univessitetet.

Gårdagen bjöd på klassmys i form av studiebesök hos Rörvik Timber och Sävsjö Trähus. Kul och intressant att få se hela kedjan, från när den förtjusande Scanian (<— självklart!) lämnar av timmer på Rörviks såg, följa med genom processen tills virket ligger inplastat och klart för leverans. För att sedan se ett likadant paket ligga utanför fabriken för Sävsjö Trähus, se processen tills det där virket plötsligt ligger i lastutrymmet på ännu en förtjusande Scania, nu som delar till ett hus, redo att monteras ihop. Det är sådana stunder jag inser att jag valt helt rätt utbildning, en bredd som när jag om 2,5 år kliver ut genom dörrarna på Linnéuniversitetet öppnar tusentals nya dörrar för mig.

Igår tog klassen våra fikastunder till nya höjder. Med 6 olika sorter av fikabröd, julmust, kaffe och glögg, det var julfika 2.0 och åtta stycken hjältar som nästan somnade kring fikabordet. Mina extrakilon tittar på löparskorna och skrattar gott idag. Men just idag har denna nordsvensk sitt fokus på den där omtentan i “Grundläggande matematik”.

Kram från Tanja!

Tanja Keisu