Framtidens skog- och träare!

10:26 am by

Jag kan se in i framtiden.
Visionen är klar och tydlig och alldeles verklig. Min 8-årige son kan plötsligt nästan lika mycket som jag om de svenska lövträdens knoppar och grenar! När han står där framför mig i skogen, och utan problem kan tala om vilket trädslag som växer där, trots avsaknaden av löv, kan jag se honom framför mig. Som vuxen i skogen.
Och visst skulle han mycket väl kunna bli en framtida skog- och träare. Om det är vad han vill.

Under jullovet var jag med mina barn och min pappa på Helgö utanför Växjö. Mycket vacker natur och fina strövområden. När vi gick där så såg jag på ett flertal ställen små granplantor som inte alls liknade vår vanliga, svenska gran. Blir självklart mycket nyfiken och studerar plantorna ingående. Minns att en av våra lärare sa i höstas när vi hade exkursion på Tönnersjöheden att en viss grantyp doftar apelsin om man trycker på barren. När vi nu gnuggar dessa barr kommer det en klar och tydlig doft av apelsin. Konstaterar när jag kommer hem efter lite googlande att det måste vara en Kustgran, Abies grandis.

Nu är det ju så med mig att får jag något på hjärnan kan jag inte riktigt släppa det förräns jag känner mig nöjd. Och de där granarna kallar på mig.
Jag försöker förklara för dem att jag har tenta den 18:e. Att jag har inlämningsuppgifter. Ni får vänta. Men de bryr sig inte. Fortsätter ropa…

Alltså bestämde jag mig i helgen för att ta med barnen till Helgö igen. Slå två
flugor i en smäll. Vi passar på att försöka hitta så många lövträd som möjligt och identifiera dem inför tentan i Lövskog och förädling.
Något avundsjuk, men samtidigt mycket stolt, konstaterar jag att min 8-åriga son och även min 6-åriga dotter, mycket snabbare än jag lär sig vilka träd vi tittar på och hur man känner igen dem.

Angående mina kustgranar så letar jag förgäves efter `mammaträdet´. Tyvärr är det ett kalhygge precis intill smågranarna och jag lyckas inte se vilka stubbar som skulle kunna vara kustgran… hur mycket jag än vill.
Hittar dock lite längre bort några ganska stora exemplar av samma träd. Mycket vackra måste jag säga. Nyfikenheten dock inte stillad… hur kom de hit och hur ser de ut som fullvuxna?
Får forska vidare senare, nu måste jag tänka på tentan!

Tags: , , , ,

One Response to “Framtidens skog- och träare!”

1. Bosse says:

Låter intressant om kustgranen. Misstänker det var något odlingsförsök som Domänverket gjorde för länge sedan. Vore roligt att höra vad du kan klura ut om kustgranen och förutsättningen för odlingen av den arten i det inre av Småland. Ser på nätet både positiva och negativa kommentarer om detta trädslag.