Träff Skogsteknik

12:59 pm by

Jag blir alltid imponerad av människor som inte ger sig. De får en idé och kör på. För fullt. Trots att folk säger emot. Trots att andra inte tror att det kommer fungera. Vårt studiebesök på Rottne Industri ger mig precis den känslan för grundaren Börje, som fick en idé och bara genomförde den! Istället för det slitiga arbetet att med handkraft dra tunga stockar från skogen till vagnen kom han på den närmast briljanta idén att med hjälp av vajrar, taljor och en timmersax få en kran till att göra arbetet åt honom. Detta var i början på 50-talet.
Extra roligt tycker jag det är eftersom min farfar har precis en sån där kran, som han fortfarande använder i skogen. Funkar fortfarande bra, efter alla dessa år!

Jodå, besöket på Rottne industri gjorde intryck på mig. Trots mitt något bristande kunnande i ämnet stora maskiner kan man inte annat än imponeras när man går runt i en fabrik och får se små komponenter utvecklas till en fantastiskt stor skogsmaskin.
Så skulle du nu säga att du sett en H20B i skogen så kommer jag inte längre se ut som ett frågetecken!
Tack för det Rottne Industri.

En annan person som gjorde intryck på mig under träffen i Skogsteknik var Hans Thunander från Sundins skogsplantor.
Härligt att se en person som så gärna vill driva tekniken framåt! Varför ska vi fortsätta göra likadant som vanligt? Kan vi inte tänka på något annat sätt?
Rolig och intressant föreläsning och många bra uppslag. Det diskuterades många spännande och innovativa idéer bland studenterna efter den föreläsningen kan jag lova.

När vi sedan avslutar det hela med underbara Stefan Bergqvist från Sveaskog, så kan man inte (trots viss tidspress under dagen) vara annat än mycket nöjd.
Stefan föreläste om avverkningsplanering och tog oss sedan med ut i skogarna kring Asa för att även visa en del i fält. Roligt med föreläsare som är så kunniga och intresserade.
Så nöjd och trött är känslan efter de dagarna!

Share

Tags: , , , ,

2 Responses to “Träff Skogsteknik”

  1. nina says:

    Hej Bosse!
    Roligt att höra att du känner Börje o hans familj. Det var verkligen ett trevligt företag.
    Vad gäller Stefan så har han ju verkligen fått talets gåva. När vi hade vår inledningsträff i Asa pratade han lite om historien kring Asa Herrgård och det är typ det enda jag minns från den träffen, för jag var så nervös…

  2. Bosse says:

    Verkar som ni haft flera mkt givande moment i er träff. Stefan har vi också haft och det var ett uppskattat inslag. Hade gärna varit med på Rottne – och sett det i kursens sammanhang – även om jag följt detta företag sedan 60-talets början då vi lärde känna Börje med familj. Ja det är en imponerande karriär som han och hans företag gjort. Mkt bondförnuftigt klokskap snarare än ingenjörstänk i mkt av deras konstruktioner har jag förstått från flera bekanta som jobbat där. Också roligt att höra om nytänk från plantsidan. Ja våra kursare med sina många erfarenheter från många andra branscher och verksamheter, har säkert nya infallsvinklar till olösta problem i skogsbranschen. Något vi borde få lite mer utlopp för.