Slow down!

August 18th, 2017

Du älskar att ha många bollar i luften, vara aktiv och social. Du är en driven person med höga ambitioner. Baksidan är, att du ibland kan vakna och känna dig helt omotiverad, orkeslös och nedstämd. I dessa stunder kommer tvivlet. Du tvivlar på dig själv och vad som driver dig egentligen. Vad är meningen med allt görande? Varför kan du inte ta det lite lugnare, njuta lite mer i livet.

Ibland avsätter du tid för att yoga eller meditera en stund, vilket brukar kännas härligt efteråt. Fast en stund efter gör du likadant igen. Trycker in 101 saker, är över allt och ingenstans mentalt eller kopplar av genom att fly bort i något underhållande. Det är precis som din hjärna inte står ut med att det blir lugnt och stilla en stund. Du återfaller genast till frånvaro, vaken medvetslöshet.

Livet är kanske inte för kort, tiden räcker kanske till, om du övar dig på att betrakta alla impulser som dyker upp och vill föra dig bort från nuet, istället för att reagera och agera på dem. Trots att din hjärna protesterar högljutt och säger, att hur skulle det bli om du bara satt och andades medvetet, då skulle du inte fått gjort nåt, så är det kanske tvärtom. Genom att öva dig mer på medveten andning, kommer du få mer gjort. Färre saker, men med mer mening och innehåll. Stanna upp och ta fem medvetna andetag, just nu!

Bild: Simon Carrington Blogg: Gunilla Carrington

När framgången uteblir

June 27th, 2017

Motgångar kantrar din väg. Trots hårt arbete och mycket ansträngningar, uteblir resultaten du strävat efter. Du känner dig dålig, värdelös, osedd och obekräftad. Dina vänner är framgångsrika, lyckade och du känner ofta missunnsamhet gentemot dem, vilket får dig att må ännu sämre, för du borde glädjas med dem istället. Du är ju till och med misslyckad som vän.

I din jakt på framgång har du tappat ditt varför. Du har mist kontakten med varför du strävar, kämpar, gör det du gör. När du satte upp dina mål, handlade det inte om att bli sedd, älskad och hyllad. Det handlade om att få göra det du älskar, det som får dig att känna dig levande och lycklig. Någonstans på vägen gick du vilse, började jämföra dig med andra, som lyckats bättre i den yttre världen. Du miste fokus och motivation. Nu känner du ofta, att du är misslyckad och sämre än andra, vilket gör dig omotiverad.

Du inser att du måste hitta tillbaka till ditt varför. Det är där drivkraften till att anstränga sig finns. Du ska investera din tid och energi i det som är viktigt och värdefullt för dig, oavsett hur det ser ut i den yttre världen, oavsett om du får applåder från andra eller inte. För när du anstränger dig och gör det du brinner för, när du har kontakt med det som känns verklig viktigt för dig, blir varje dag en möjlighet till att öka dina känslor av inre lycka och välbefinnande.

 

Hitta motivationen

June 19th, 2017

I dina dagdrömmar är du en starkt driven och motiverad person, som gör smarta, långsiktiga beslut. Du genomför tråkiga, jobbiga, enformiga eller betungande saker med en självdisciplin och beslutsamhet av sällan skådat slag. I tanken joggar du i gryningen i ösregn och snålblåst. Du är i fas med det du jobbar med för stunden och det finns tid över till att bara vara. I verkligheten tar allting emot. Du följer ofta minsta motstånds lag, har aldrig någon tid över, ligger oftast back med det mesta och känner dig stressad.

I verkligheten tänker du, att du kan göra det jobbiga senare, när du är mer motiverad. Kanske det är just möjligheten att skjuta upp som urgröper din motivation. Du vet ofta vad du vill göra, men du vill inte låsa fast dig vid en särskild tid eller dag, då blir du stressad. Det som stressar dig är när du inte följer din plan, därför låter du bli att planera detaljerat. Istället väntar du på att rätt känsla ska infinna sig. Motivation dyker emellertid sällan upp när du inte gör någonting, den kommer mycket oftare när du är igång och gör det du egentligen vill.

Du tänker att det är dags att ändra strategi. Du ska inte lämna de viktiga sakerna, som du vill genomföra, öppet. Du ska göra detaljerade och realistiska planer, som leder dig till meningsfulla mål. Framför allt ska du öva dig på att ta ett steg i taget istället för att planera att bestiga ett berg varje dag. Gör nu istället för sedan!

 

Vägen från missnöjd till nöjd

June 14th, 2017

Trött släpar du dig ur sängen, suckar när du ser ditt sömndruckna ansikte i spegeln. Håglöst drar du på dig jeansen, inser att du nog gått upp ett kilo. När du öppnar kylen kommer du ihåg, att du glömde handla mjölk igår. Ute hänger regntunga moln på himlen, som bara inväntar på att du ska gå ut. Stressen från ogjorda arbetsuppgifter gör sig påmind. Rastlöst kollar du ditt flöde i telefonen. Alla vackra bilder, får dig på ännu sämre humör.

Du lägger plötsligt märke till hur missnöjd du känner dig. Istället för att fortsätta mata missnöjet, tar du ett steg tillbaka, undersöker det. Varför är det där, har det något budskap till dig? Du skrapar bort några lager, upptäcker att det handlar om en enda sak. Att du ofta följer minsta motstånds lag, vilket leder till kortsiktiga belöningar och långsiktigt missnöje. Det du värderar som viktigt och värdefullt slumrar i en låda med etiketten ”uppskjutet på obestämd tid.”

När du skjuter upp saker, som tar emot att genomföra, skjuter du upp att leva och må bra just nu. Du behöver utforska hur du kan hantera, tackla och övervinna ditt inre motstånd. Det är inte bekvämlighet som utvecklar och stärker dig. Det är när du kämpar, sliter och tar steg i riktning mot attraktiva mål, som du växer och gör dig själv nöjd. Du kan inte ändra på vädret, men din attityd och hur du förhåller dig till det är förändringsbart. Vad behöver du göra idag, för att känna dig mer nöjd imorgon? Hur gör du för att stärka dig själv?

 

Ensam är inte stark

May 29th, 2017

På senare tid har du börjat iaktta hur ditt sinne delar in, delar upp och kategoriserar. Hur du fastnar i jämförande, så fort du fokuserar på dig själv och ditt ego. Hur ditt tänkande gör att du som individ måste framstå på ett speciellt sätt för att kunna sticka ut bland andra individer. Hur det leder till stress, prestationsångest och rädsla för att inte duga. Istället för att hjälpa fram andra och på så vis komma flera steg framåt själv, ser du andra som konkurrenter som ska överträffas. Ditt ego drivs av missnöje, avlöst av tillfälliga kickar av tillfredsställelse, som försvinner lika fort igen.

Det är som om din vänstra arm skulle få för sig att bli starkare än den högra, trots att kroppen hänger ihop som en enhet. Eller att armarna skulle få för sig att de är bättre än benen. Det skulle leda till obalanser i kroppen, eftersom kroppen hänger ihop som en enhet. Riktigt stark blir du först när alla delar i kroppen kommunicerar med varandra.

Du har insett att du mår mycket bättre och känner dig friare, när du tänker, att du hör ihop med andra, att det inte finns några andra, bara ett enda stort vi. Du ska medvetet iaktta när du fastnar i ditt ego. Du vet att det aldrig kommer upphöra, att du måste närvara i ditt sinne för att kunna rikta fokus till ditt hjärta och ta kärlekens, istället för rädslans, väg.

 

Att duga eller inte

May 16th, 2017

Du har precis skrivit ner vad du värderar som viktigt i ditt liv. Vad som verkligen har betydelse och ger mening i ditt liv. Du har upptäckt hur stor skillnaden är mellan det du värderar som sant och hur du faktiskt lever ditt liv. Det som är allra svårast för dig är att du tror på är att alla människors lika värde, men inte ditt eget. Själv känner du dig ofta ganska kass, rent av värdelös.

Ditt liv är fullt av sådana motsägelser. Du lägger t e x mycket tid på sociala medier, fast du egentligen tycker det är slöseri med tid, tillfälliga kickar, som ofta resulterar i djupa dalar av dålig mående. Du fattar, bilder ljuger, de visar inte hela sanningen, men likväl går du i fällan, låter dig förföras. För du reagerar inte rationellt, du styrs av dina känslor. Det får dig att må dåligt, för ditt liv är inte som idealet föreskriver. Det är varken glassig, glittrigt eller märkvärdigt på något sätt. Ditt liv, det du ägnar dig åt handlar snarare om jämförande, ältande, dissande och malande, negativa tankar.

Du ser obalansen. Du ser vad du väljer, du ser konsekvenserna av dina val. Tänk om du kunde välja att leva i enlighet med dina värderingar. Låta fundamenten för din existens handla om kärlek till dig själv, till andra. Odla tanken att du är rätt, duger precis som du är och bara observera tankesvadan, som påstår motsatsen, utan att reagera på den. Tänk om du kunde investera din tid i saker som ger mångfaldig avkastning istället för att ta den lätta vägen och fastna i det som glittrar.

 

 

Är du fri eller fast?

May 10th, 2017

Du lever i ett fritt, demokratiskt land. Borde du inte känna dig fri då? Du känner dig snarare fången i dina egna och omgivningens krav kring hur du borde vara, vad du borde göra. Du äger inte din tid, känner sällan inre ro, har huvudet fullt av måsten och är alltid på väg. Inte ens när du är ledig känner du dig fri. Då behöver du utföra hushållssysslor, fixa ärenden och motionera. För dig är frihet att kunna sitta i solen utan någon tid att passa eller njuta av gemenskap utan tanke på prestation. Du känner dig fri när du kan närvara i nuet, vara dig själv precis som du är, vilket inte händer särskilt ofta.

Har din hjärna kidnappat din kropp? Lever du livet i ditt tänkande istället för att uppleva det? Det känns omöjligt att frigöra dig från alla dina krav, du måste ju göra något vettigt av ditt liv, man lever ju bara en gång, men du fastnar lätt i ytterligheter. Det är svårt att hitta en balans mellan kravfylld och kravlös tid.

Du behöver bli mer disciplinerad, sätta gränser, låta det få finnas mellanrum, tomrum, både i kalender och i tanke. Du vill kunna motstå impulsen, som hela tiden vill driva dig vidare. Du tänker våga stanna upp, känna kroppen inifrån, uppleva marken under fötterna, ta plats i ditt nu och unna dig ögonblicklig frihet.

 

 

Är det du eller hjärnan som bestämmer?

May 3rd, 2017

Du har upptäckt att din hjärna är din egen värsta fiende. Den vill att du ska köra på, driva dig framåt, när kroppen vill att du lugnar ner dig. Det känns som hjärnan är på högvarv, oförmögen att uppleva och njuta av nuet. Du skulle vilja känna inre frid, lycka och harmoni, men hjärnan vill att du ska göra fler saker, göra mer, göra bättre, nå längre, lyckas. Du har börjat tänka på dig själv, ditt rätta jag, som en del skild från din hjärna, för att förstå varför du ofta pressar dig, när du skulle behöva varva ner.

Du vill kunna gå utan brådska eller mål, njuta av rörelsen. Ha tid för sinnrika upplevelser, närvaro och gemenskap i sällskap du uppskattar. Tid för samtal och lyssnande. Din hjärna vill emellertid att du ska bättra på ditt cv, jobba och plugga heltid samtidigt, pressa dig till max när du tränar för bästa resultat, vara en superbra kompis/partner/människa, som ställer upp, som är eftertraktad och populär. Din hjärna är aldrig nöjd med hur det är just nu, fast du längtar efter att stanna upp och njuta mer av livet.

Du tänker; dags att prata allvar med hjärnan. Du tänker motsätta dig vissa tankar, känslor, beteende. Vem ska bestämma över ditt liv egentligen, du eller din hjärna? Du tänker bestämma var skåpet ska stå. Du ska inte hålla på att flytta det hela tiden, av rädsla för att hamna efter eller bli utanför. Du ska stå kvar, stå upp för de värden i livet du vill hylla, påminna dig själv dagligen; du har rätt att välja hur du vill leva ditt liv, oavsett hur mycket hjärnan bråkar med dig. Ditt liv är unikt. Det unika får inte sitt värde genom jämförelser. Det unika är till för att upplevas!

 

Vem är du?

April 18th, 2017

Du fick frågan på en anställningsintervju, drog vant din inövade repertoar av egenskaper, som du vet en arbetsgivare söker. Frågan hängde kvar efteråt, fick dig att fundera. Hur vet man vem man är, vad är det som definierar ens identitet? Du har ofta hört, att du är vad du gör, men hur blir det om man inte orkar prestera jämt? Och vem är du, när du medvetet väljer att göra saker som inte är bra för dig?

Ju mer du funderar, desto mer förvirrad blir du. Varför behöver du egentligen veta vem du är? Du tänker, att om du hittar svar, kommer du bli tryggare, få en starkare självkänsla, veta bättre vad du vill och behöver. Fast när du tänker efter, så vet du redan vad du behöver. Vad du vill är emellertid inte lika självklart, det kan skifta från tid till annan.

Du tänker, att trygghet och säkerhet handlar om val, att följa ditt eget hjärta, gå din egen väg. Att definiera vad som är viktigt, värdefullt för just dig och röra dig i riktning mot detta. Du tänker, att genom att våga gå mot strömmen, ta plats i dina egna skor och göra din röst hörd, så kommer svaret att komma till dig, utan att du behöver jaga det eller räkna ut något.

 

Hur förhåller du dig till det du inte kan påverka?

April 10th, 2017

Det gör ont, oskyldiga människor dödas i när och fjärran. När det kommer riktigt nära kan du inte stänga av eller tro att du går helt säker. Det finns inga garantier för ett liv i trygghet. Terrorattacker, sjukdom, katastrofer, livet är ett riskfyllt, osäkert projekt. För att inte tala om inre hot, rädslan för att bli övergiven, att inte känna sig älskad och behövd.

Du funderar på hur du förhåller dig till det som är bortom din kontroll. Du tänker, att du ägnat mycket tid åt att försöka få kontroll över det du inte kan påverka. När du växte upp kämpade du för att få mamma att välja dig istället för alkoholen. Nu kämpar du för att få andras bekräftelse på att du duger. När terrorn plötsligt slog till i Sverige, blev de yttre hoten starkare än de inre.

Du vill leva ett liv som präglas av tillit till dig själv, din egen förmåga och tro, att andra människor vill dig väl. Du vill inrikta dig på det du kan påverka och förändra, som fyller dig med glädje och öva dig på att släppa taget om det andra. Det är inte lätt, men det är möjligt att medvetet rikta ditt tankefokus på det du vill till, som är inom din kontroll.