Dina frågor berättar hur du mår

11:37 by sthalsan

Vi har en tendens att uppehålla oss kring vissa frågor, som vi ständigt återkommer till. Det kan handla om självkritiska frågor av typen, vad är det för fel på mig, varför blir jag alltid utanför, varför är allt så svårt för mig och så lätt för andra? Det kan också handla om varför alla andra är så tröga, varför är det bara jag som är effektiv, varför gnäller alla istället för att göra något åt det eller var hittar jag personer, som kan ge mig något? Det finns ett brett spektrum av olika slags frågeställningar, som vi människor bär på, allt ifrån grubblerier kring vår egen person till mer existentiella frågeställningar. Vad vi uppehåller oss kring i våra tankar påverkar hur vi mår. Att överskatta sig eller att underskatta sig är egentligen två sidor av samma sak, eftersom båda resulterar i missnöje och stress. Stress över att hela tiden kämpa för att duga. När du är i balans och har lärt dig att lita på dig själv, behöver du inte jämföra dig med andra längre. Det spelar ingen roll om andra är bättre eller sämre, det handlar om vem du är och vad som är viktigt för just dig, oavsett alla andra. Det kanske är dags att se över vilken typ av frågor du bär på och vad dessa frågor leder dig. Varför frågor, får dig att gå i cirklar och upprepa samma sak, gång på gång. Varför frågor leder också till att du hamnar i någon form av offerroll och blir passiv. Istället för att fråga sig varför är det bara jag som….kan du fråga dig, vilken betydelse har det för mig och mitt liv, att jag ständigt nedvärderar mig själv eller andra? Vill jag leva så och stämmer det överens med det jag värderar som viktig här i livet?

 

Comments are closed.