Konstgjord – ett försök att efterlikna det naturliga

10:41 by sthalsan

När man inte kan få det bästa, nöjer man sig med en kopia. Solarium istället för sol, internetkontakt istället för livemöten, klorerat bassängbad istället för havsbad, träning på gymmets löpband istället för löpning i skogen, snabba, ytliga nyheter på nätet istället för fördjupade analyser, googlande istället för repetition och inlärning över tid. Hastighet medför risk för ytlighet. Frånvaro av reflektion leder till brist på fördjupning. Ska du med, får du ligga i, snabbhet överträffar skicklighet och erfarenhet. Vi vill ha positiv förstärkning, gärna i form av ljus och ljud. I staden placerar man ut ljudkällor som ska få det att låta naturligt. Ljudet ifrån en porlande bäck vid bankomaten. Fågelsång från högtalaren i köpcentret. Pulsen går ner lite, vi sänker axlarna, kroppen känner igen sig även om det bara är konstgjord andning. Kan vi inte få det som är på riktigt, får vi nöja oss med ljus- och ljudeffekter. På lekland för barn finns det inspelat ett klingande barnskratt kombinerat med applåder och hurrarop. Du förstår, att här är det kul och att man ska skratta. Barnen översköljs av specialeffekter, varför skulle de vilja vara ute och gunga då, en dag med snålblåst och regn? Hur bli livet som vuxen på en arbetsplats där det inte förekommer hurrarop och positiv förstärkning? Eller kommer framtidens chefer att satsa på just detta? Varje dag när du kliver över tröskeln till ditt tjänsterum, möts du av rungande hurrarop och applåder när ljuset slås på. På dataskärmen möts du av din leende, virtuella chef som önskar dig en god arbetsdag. När du loggar ut ploppar dagens poäng upp och omvandlas snabbt till kronor och ören. Du får också veta hur många semesterdagar du uppnått hittills i kombination med tips på hur du ska kunna uppnå fler poäng nästa dag. Tekniken är här för att stanna på gott och ont. Vad vill du ha, naturligt eller konstgjort?