Rikedom=lycka

08:15 by sthalsan

Drivs du av längtan efter att bli rik, tjäna massor av pengar och kunna köpa precis vad du vill ha? Den längtan delar du i så fall med väldigt många andra människor. Tror du emellertid att du kommer bli lyckligare, må bättre och känna ett inre lugn, har du riktat in dig på fel mål. Det har gjorts åtskilliga studier på rikedom och lycka, men det finns inte någon forskning som tyder på att det skulle finnas ett samband. Det är inte genom materiell välfärd som vi blir lyckliga. Om så är fallet, skulle svenskarna vara otroligt lyckliga jämfört med många andra folkslag, vilket statistiken för psykisk ohälsa talar emot. Vi har det bättre än någonsin, men mår sämre, än vad vi gjorde på 1950-talet. Vad är det då som gör oss lycklig och får livet att kännas meningsfullt? Fundera själv en stund på när du mår som bäst, kanske det är när du kan överraska och göra någon annan glad. Att få sträcka ut en hjälpande hand mot någon som behöver den, kan öka ditt eget välbefinnande. I ett experiment lät man en grupp studenter få spendera en summa pengar på nöjen för egen del och en annan fick bara spendera pengar på andra. Studenterna trodde, att de som fick handla vad de vill till sig själva, skulle vara lyckligare efteråt, än de som var tvungna, att ge bort saker. Resultatet blev istället det motsatta. Så bestäm dig för att vara extra generös och hjälpsam mot din omgivning idag och se vad det får för effekter på dig själv. Bjud någon på kaffe, håll upp dörren, le mot en främling, baka en kaka eller överraska med en blombukett.