Vill inte känna ångest

09:48 by sthalsan

En känsla av oro, kanske rent av ångest, sveper in över bröstkorgen, skapar ett tryck, skickar orossignaler till magen, får dig att vilja fly. Varför ska du må dåligt just nu? Du är bland vänner och borde ha hur kul som helst, men det känns omöjligt att slappna av. Du känner ditt hjärtas kraftfulla slag, nästan som om hjärtat vill hoppa ur bröstet på dig. På senare tid har det hänt allt oftare, att du får ångestattacker, som du med nöd och näppe lyckas kontrollera. Rädslan finns emellertid där hela tiden, att ångesten ska ta kontrollen över dig istället för tvärtom.

Varför har du ångest? Du försöker ta det lugnt, du har tagit bort en del stressmoment, minskat ner på arbetsbördan, men det har snarare blivit värre. När du höll igång som värst hade du inte tid att känna efter, vilket faktiskt gjorde att du mådde bättre, i alla fall kändes det så.

Ångest är kraftfull stress. Din kropp är aktiverad för kamp/flykt eller helt förlamad. Istället för att fly ångesten, kan du närma dig den, låta den vara där och vänligt fråga dig själv, vad är det din kropp reagerar på och försöker hantera? Vilka budskap skickar din hjärna ut? Vad behöver din kropp just nu, när den är ångestfylld=överaktiverad?

Nästa blogg: Hantera din ångest.

angst-807726__180

 

Comments are closed.