Surveyinstitutets andra volym: Den svenska väljaren

January 16th, 2012 by Surveyinstitutet

Nu har Surveyinstitutets andra volym publicerats på Boréa bokförlag: Den svenska väljaren (köp den här). I den analyserar 11 forskare knutna till Linnéuniversitetet riksdagsvalet 2010 med data som samlats in av Surveyinstitutet, Linnéuniversitetet.

Allmänna val är demokratins livsluft. På valdagen tillmäts alla röster samma värde. Men vägen fram till valurnan är kantad av förhållanden som skiljer sig åt mellan väljarna. Dessa olika livserfarenheter har betydelse för våra tankar och känslor om politik. Därmed har personliga egenskaper och erfarenheter också betydelse när vi röstar.

I denna bok följer läsaren Den svenska ­väljaren genom livet fram till valurnan. Här analyseras politiskt beteende utifrån olika infallsvinklar och teoretiska perspektiv.

Med hjälp av Michiganmodellens ­berömda ”orsakstratt” beskrivs hur både egenskaper och ­erfarenheter påverkar röstningsbeslut. Läs­aren får veta hur alltifrån kön, ålder, politiskt arv, utbildning, klass, reli­gion, ­identitet, ideologier och värden, till privat- och samhällsekonomi, partiledare, sak­frågor samt taktikröstning inverkar på valet.

Tags: