Fysik & el

Avdelningen för fysik och elektroteknik bloggar

DA14 hotar inte jorden

Postat den 31st January, 2013, 14:42 av Pieter Kuiper

DA14 är en asteroid som är på väg till oss. Den kommer förbi 15 februari, så den utgör inget hot på det sättet. Men närmaste avståndet är inte stort: bara 2800 mil ovanför jordytan. Det är närmare än tv-satelliterna. Så vad skulle ha hänt om den hade träffat?

Det är vad våra fem lärarstudenter i fysik försökte reda ut med ett experiment i sandlådor. De släppte olika stora stålkulor från olika höjder, och mätte hur stora “kratrar” uppstod i sanden. Figuren nedan visar en log-log-plot av kraterns diameter mot projektilens energi. Den räta linjen visar visar att sambandet är en potenslag. I det här försöket bestämdes lutningen till 0,268 ± 0,004, så energin är ungefär proportionell mot diameter upphöjd till 4.

Lite djärvt kan man extrapolera det till DA14. Asteroiden är ungefär 45 meter stor. Energin är 1014 gånger så hög som de största nedslagen i vår sandlåda. Diameterns förhållande skulle vara som fjärde roten ur detta, ungefär 3000 gånger så stor. Det blir typ en kilometer i diameter. Inte något som skulle ha blivit jordens undergång alltså.

(Laborationsinstruktion)

Det här inlägget postades den January 31st, 2013, 14:42 och fylls under blogg

Comments are closed.