Fysik & el

Avdelningen för fysik och elektroteknik bloggar

Spån om arbetsmarknaden för ingenjörer

Postat den 15th August, 2013, 17:42 av ellie

Statistiska Centralbyrån (SCB) kom med en rapport i våras, “Ingenjörerna – En djupanalys av ingenjörsutbildade och personer med ett ingenjörsyrke” där de analyserar det framtida behovet av ingenjörer. De skriver bl a:

Enligt Prognosinstitutets beräkningar kommer det vara en brist på cirka 51 000 ingenjörsutbildade år 2030. Om 40 procent av bristen kan att täckas av personer med närliggande kompetens återstår en brist på cirka 30 000 ingenjörsutbildade, främst gymnasie­ och högskoleingenjörer.

Nu är det självklart olika från bransch till branch, och olika för olika specialiseringar. En intressant skillnad är behovet som arbetsgivarna själva anger för både erfarna och nyutexaminerade ingenjörer. Nedan en tabell som visar det senare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här visas att efterfrågan för el/elektroteknik/datateknik är relativt stor. Behovet av erfarna ingenjörer redovisas i en annan tabell i rapporten och är väsentligt större. Kruxet är som alltid, hur går man från nyexaminerad till erfaren om man inte kan få jobb i sitt ämnesområde? Även en ingenjörsexamen är inte alltid en mirakelkur.

Det här inlägget postades den August 15th, 2013, 17:42 och fylls under blogg

Comments are closed.