Linnés Hållbara Resa
Postat den 28th augusti, 2024, 09:12 av jorgenforss
Hej!
Välkommen till Linnéuniversitetets blogg om hållbarhet – Linnés Hållbara Resa. Här vill Linnéuniversitetet informera om och inspirera kring det hållbarhetsarbete som görs inom universitetet.
Linnéuniversitet anställda håller sig i framkant inom många områden och inte minst inom hållbarhetsområdet. Klimatförändringarna orsakar allt större kostnader och vi behöver begränsa jordens uppvärmning för att fortsätta ha en god livskvalité. EU har lanserat sin nya gröna giv som inkluderar fitfor55 med koldioxidutsläppshandel, REPowerEU för förnybar energi, net zero Industry act, EU taxonomin och nu är även ecodesigndirektivet godkänt. Detta medför nya regelverk och förutsättningar som vi och våra studenter behöver kunna navigera i, men också framtida affärsmöjligheter. Nästa år införs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) direktivet för börsnoterade företag, vilka då behöver rapportera hållbarhetsaspekter i deras ordinarie redovisningar. Det händer också mycket inom Lärosätenas klimatnätverk, vilket Linnéuniversitetet är en del i. Tre fokusgrupper är igångsatta: Tjänsteresande, Lärande för hållbar utveckling och Byggnader och energi. Här deltar vi i workshopar och nätverksträffar för kunskaps- och erfarenhetsutbyte och för att identifiera gemensamma arbetsmetoder inom sektorn. Under läsåret 2023/2024 har implementeringen av Linnéuniversitetets Klimathandlingsplan 2023-2025 påbörjats. I den finns en rad beslutade aktiviteter och åtgärder samt målsättningar för utsläppsminskningar från vår verksamhet totalt och från tjänsteresande specifikt. När det gäller utsläpp från tjänsteresor hade Linnéuniversitetet 2023 totalt minskat utsläpp från dessa med närmare 40 % per årsarbetskraft jämfört med 2019 års nivåer. Det är bra men arbete återstår. När det gäller utsläpp från vår verksamhet totalt har vi under våren direktupphandlat en klimatberäkningstjänst och i höst påbörjas arbetet med att kartlägga alla våra utsläpp, ex från inköp av varor. Som exempel på genomförda aktiviteter i klimathandlingsplanen kan nämnas filmvisningar och drift av återbrukscontainer tillsammans med Klimatstudenterna och deltagande i Dark Sky Week. Fler aktiviteter är planerade att genomföras under hösten, bl. a. workshopar kring klimat och hållbarhet i utbildning den 17 okt respektive 14 nov, där ni välkomnas att bidra med era erfarenheter.
Vi har fått god uppskattning från deltagarna på den Nationella lika villkorskonferensen som arrangerades på Linnéuniversitetet i maj. En delegation från Lnu har också deltagit i Jämställdhetsmyndighetens seminarieserie om att “Utveckla jämställdhetsarbetet i akademin”.
Just nu planeras nordens största digiloga hållbarhetskonferens ”a sustainable tomorrow” tillsammans med kommuner och andra samhällsaktörer i våra regioner. Hubkonferenserna kommer att äga rum den 11 sept på Linnéuniversitetet, både i Växjö och Kalmar.
I höst finns också chansen att gå kursen Lärande för hållbar utveckling, 3 hp, en möjlighet för kompetensutveckling inom integrering av hållbarhet i utbildning.
Hälsningar
/Rådet för hållbarhet
Det här inlägget postades den augusti 28th, 2024, 09:12 och fylls under Okategoriserade