Våndan med att skriva uppsats

March 1st, 2012 by

Jag satt just och kommenterade en stackars vän på Facebook som satt och suckade över sin C-uppsats. Tänkte att mina råd var så bra att jag måste dela med mig av dem även till er:

Eftersom du verkar kört fast ska jag hjälpa dig med ditt arbete. Här kommer en bunta jättebra tips (eller var det stjälp) för uppsatsarbete. Som metodval förespråkar jag den logiska irrationaliteten, eller som den heter på engelska, logical irrationality. Detta angreppssätt struntar helt i validitet och tillförlitlighet, utan det viktigaste är att skapa allmän förvirring kring ämnet man skriver om. För att uppnå detta bör man följa dessa regler:

1) Definiera aldrig något, eller om en term redan är väldefinierad, ge dig på en egen definition.

2) Strunta i metodbeskrivning. De som läser bör ju förstå vad du gjort ändå, annars är de inte fullärda forskare, eller hur? Gäller speciellt handledaren och examinatorn.

3) Fokusera inte på en forskningsfråga utan rota lite i allt istället. Varför ska man flumma in i detaljer bara för att man gör ett examensarbete?

4) Visa att det är du som tycker och tänker saker. Jämt. Att använda referenser och basera sitt arbete på tidigare forskning är bara lamt. Alla stora tänkare är kända för sin innovationsförmåga, så varför skulle inte du vara innovativ med?

5) Ett innovativt grepp är att strunta i rapportmallar och andra hjälpmedel som institutionen tillhandahåller. När jag tänker efter gäller det nog även handledning. Vem behöver en handledare?

Comments are closed.