Boktips

16:01 by Magdalena Elmersjö

Klingberg Hjort, Mira & Martinsson, Karl, Hemtjänstmaffian: miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen, Atlas, [Stockholm], 2021

 

Journalisterna Mira Klingberg Hjort, och Karl Martinsson har i den nätta men faktastinna boken Hemtjänstmaffian gjort ett digert researcharbete med att kartlägga de företag som på grund av medvetet fusk förlorat avtal med kommuner sedan 2013. Inte sällan rör det sig om företag som efter att ha blivit portade i en kommun återfinns i en annan. Till skillnad från när stora belopp svindlas från statens kassan, via stödsystem som administreras från Försäkringskassans eller Arbetsförmedlingen, är svindleriet svårupptäckt i kommunerna. Kommunala tjänstemän har sällan i sina befattningsbeskrivningar att jaga bovar. Istället har de fullt upp med att serva medborgare, i det här fallet med stöd och omsorg  i hemmet för äldre.

I boken beskriver Klingberg Hjort och Martinsson de många metoder blufföretagen använder för att blåsa kommunerna, och ibland sina anställda, på pengar. Det handlar ofta om organiserad brottslighet. Metoderna är förslagna, systematiska och svåra att upptäcka. Boken innehåller också en noggrann bakgrundsbeskrivning av de politiska vindar och konkreta beslut som banat väg för en äldreomsorg där profit och fusk kunnat regera tämligen ohotat under flera år.

Det här sociala reportaget är ett viktigt vittnesmål och pekar på ett övertygande sätt ut tillvägagångssätt och konsekvenser i en omfattande välfärdsbrottslighet som fått föga uppmärksamhet i jämförelse med exempelvis fusket med assistansersättningen.

På senare tid har frågan om välfärdsbrottslighet seglat upp på den politiska dagordningen och just nu arbetar en särskild utredning med frågan och samtidigt har regeringen föreslagit att en ny myndighet ska inrättas. I Hemtjänstmaffian framgår med all önskvärd tydlighet att något måste göras. Frågan är hur långt kontrollinsatser och brottsbekämpande verksamhet når när valfrihetsreformerna, tillkomna helt legitimt, främjar en ordning där vinstjakt och strävan att vinna upphandlingar gör att försämringar av personalens arbetsvillkor blir ett verksamt medel. 

Kommentarer inaktiverade.