Ny bok: Välfärdens paradoxer, spänningar och dilemman

10:10 by Magdalena Elmersjö

Hej, här kommer ett boktips!

Det har kommit en ny bok som heter Välfärdens paradoxer, spänningar och dilemman. Det är Maria Wolmesjö och Rolf Solli som är redaktörer. Boken handlar om den nordiska välfärdsmodellen, eller kanske snarare modellerna, lyfts ofta fram som goda exempel på hur samhället kan organisera stödet till dem som behöver det. Det handlar om personer i olika åldrar som av en eller annan anledning kan behöva stöd från samhället via vård, skola, omsorg och det vi kallar socialförsäkringar. Men även om mycket fungerar tillfredsställande innehåller välfärden, i nära nog vilken form som helst, paradoxer, spänningar och dilemman som behöver diskuteras ur olika perspektiv.

Boken tar upp tre fundament i välfärdens konstruktion – digitalisering, samverkan och organisering – som kan ses både som lösningar och som problem i olika sammanhang och i olika vetenskapliga discipliner. Ambitionen med boken är att främja reflektioner om de vägskäl som välfärden står i och inför.

Välfärdens paradoxer, spänningar och dilemman vänder sig till professionella som arbetar inom välfärden, till politiker med intresse av välfärden samt till studenter som har en framtid inom välfärdsarbete i åtanke.

Jag medverkar i boken med två kapitel:

  • Wolmesjö, M., Sundin, E., Elmersjö, M. (2023) Digitalisering – Från lösning till krav, I Välfärdens paradoxer, spänningar och dilemman i Wolmesjö, M. & Solli, R. (red.), sid. 17–29, Studentlitteratur: Lund.
  • Elmersjö, M. & Sundin, E. (2023) ”Det nya är det gamla normala – Hemtjänst utifrån målgruppens behov”, I Välfärdens paradoxer, spänningar och dilemman i Wolmesjö, M. & Solli, R. (red.), sid. 131–143, Studentlitteratur: Lund.

Allt gott,

Magdalena

 

 

Kommentarer inaktiverade.