Skogs- och träprogrammet – Carl Rydé

Tre år går så fort.

Tuesday, April 16th, 2013

Nu sitter jag här och arbetar med mitt examensarbete. Tänk att tre år kan gå så fort. Är roligt att se tillbaka på alla fantastiska träffar, med klassen, vi har haft. Har fått se så många olika miljöer och olika typer av skogsbruk. Det bästa med utbildningens träffar har varit att vi inte bara har fått se traditionellt skogsbruk utan även alternativa skogsbruksmetoder. För tre år sedan visste jag inte vad jag gav mig in på och jag visste inte så mycket om skog och skogsbruk egentligen, mer än att jag tyckte om att vara i skogen. Nu vet jag så oroligt mycket om hur det fungerar. Nu gäller det bara att få ett spännande arbete där jag kan utvecklas ytterligare. Arbetsmarknaden är tuff men det är bara att kämpa på. Är tacksam för att man snart har en kandidatexamen i skog- och trä. Sjukt värt!

Nu måste jag skriva vidare på mitt resultat om uppföljningens betydelse inom miljöcertifierat skogsbruk.

/Calle

Fullt upp

Thursday, November 8th, 2012

Fullt upp har det verkligen varit. De senaste två veckorna har det varit två tentor och ett grupparbete. Tentorna i Certifierat Skogsbruk och Inköp & försäljning tror jag gick bra också. Har inte fått veta ännu men det kändes bra och det brukar betyda att man har klarat det.

Grupparbete på distans är lite spännande. Det är inte lika lätt att få ihop en grupp men vår grupp lyckades riktigt bra. Med forumets hjälp och lite Skype på det så gick det riktigt bra.

Nu börjar kurserna Ledarskap och Ekonomi & förvaltning, men först ska jag göra klart uppgiften i Certifierat skogsbruk. Ska undersöka vad kritiken mot FSC och PEFC (skogscertifiering) har varit under de senaste åren.

I eftermiddag blir det att åka och fika hos en kompis, något av det fina med att plugga på distans! 🙂

Från Raggbockar till förhandlingsteknik

Friday, September 14th, 2012

I tisdags gick jag upp 04.15 med en stor förväntan inombords. Den förväntan var att jag skulle åka på träff i Kalmar i kursen Certifierat skogsbruk och kursen Inköp och försäljning. De här tre dagarna har varit helt otroligt bra och den förväntan jag hade besvarades totalt. Det går inte säga något annat. Jag blir glad av att få gå en utbildning med en sådan bredd. En bred utbildning är något jag tror och hoppas är bra. Skogen innehåller så mycket för att fungera och kedjan från en planta som planteras i den rödlistade Raggbockens vardagsrum till bokhyllan Billy i IKEAs varuhus är ganska lång när man börjar tänka efter, och det måste ske på ett hållbart vis.

Det är därför jag tror det är bra att vi får lära oss så mycket om ett alternativt skogsbruk. Där kan skogsbruket fungera tillsammans med nyckelbiotoper och rödlistade skalbaggar utan att för den skull påverka produktionen särskilt mycket. Dagarna har innefattat allt från skogshistoria, rödlistade arter, FSC, hyggesfritt skogsbruk, skogsbruk med hyggen, skogsbränder, förhandlingsteknik, inköp, diskussioner, dialoger, lekar och inte minst soliga dagar i skogen!

//Carl Rydé

Då är terminen igång!

Monday, September 3rd, 2012

Sommaren har gått och hösten har börjat. Känns ganska skönt ändå. Känns riktigt roligt att vara inne på sista året på Skog- och träprogrammet. Har under dagen börjat se föreläsningar i kursen Certifierat skogsbruk och se över vad som behöver göras under dagarna framöver.

Ser fram emot träffen vi kommer ha om drygt en vecka. Den verkar ha trevliga exkursioner i skog- och mark.

Har följt debatten och demonstrationen kring Ojnareskogen. Är otroligt glad över att miljön har fått gå först (som det ser ut nu, än är inte sista ordet sagt). Jag hoppas innerligt att Sverige ska få vara ett land där ett hållbart skogsbruk är enda alternativet. Att skövla stora områden med värdefull natur “bara” för att komma åt pengar och arbetstillfällen är INTE okej. Ser fram emot att få arbeta på en arbetsplats där jag kan få vara en del av ett hållbart skogsbruk där miljön får vara det viktigaste.

Ha de fint!

Carl

Fantastisk träff!

Tuesday, May 15th, 2012

I helgen kom jag hem från en träff i fortsättningskursen av Hållbart familjeskogsbruk. Den var riktigt bra, intressant och rolig!

Två bröder, tvillingar. Göteborska’. Ett spännande skogsbruk. Verkligen inspirerande. Att stå i en 48-årig granskog med mer än 1000 m3sk/ha är häftigt. Träden är enorma.

Anledningen enligt bröderna Eriksson är att man undviker tidiga röjningar, markberedning (markförstöring) och stickvägar. Det gör att de bästa träden får stå tills de blir som bäst och inte riskerar att skövlas ner innan de är mogna.

Dagens skogsbruk, av de stora aktörerna, bedrivs för att få ett positivt netto på de stora maskinerna. INTE för att naturen eller markägaren ska få det bästa!

Träff i Skogsteknik

Wednesday, February 22nd, 2012

I slutet på förra veckan var det träff i kursen Skogsteknik. Vi gjorde ett besök på skogsmaskinstillverkningen i Rottne och lyssnade på spännande föreläsningar om skogsteknik. Vi var även i skogen och besökte en gallringsskördare. Intressant att få ställa frågor och därmed få veta lite mer om tekniken vid avverkning och gallring.

Just nu arbetar jag med en övningsuppgift där man ska göra en avverkningsplan för två stycken avverkningslag. Inte så lätt som det låter. Det är inte lätt att bestämma exakt vilka områden som ska avverkas för att få den mängd virke som industrin efterfrågan. Skogen är ofta mer komplex än vad man tänker sig.

//Carl

Skogen som en hållbar resurs

Tuesday, February 7th, 2012

Skogen är en av de främsta lösningarna på dagens klimatproblem. Genom att tillverka saker av trä kan vi binda koldioxid under flera år framöver. Ett hus byggt att trä är en koldioxidsänka under flera hundra år framöver om det förvaltas på rätt sätt i jämförelse med ett hus av betong som har släppt ut flera ton koldioxid. Jag var på skogsdag med Södra i helgen. Det känns roligt att de arbetar hårt för att utveckla nya produkter till en framtida marknad. Ett exempel på forskning som är på gång är att tillverka syntetmaterial av träfibrer och på så vis minska användningen av bomull, där barnarbete och miljöförstöring är mycket stort. Att utnyttja träfibrer på det viset är något som varit möjligt länge och som också görs men nu finns tekniken för att göra det riktigt bra.

Det känns spännande att få vara en del i den ljusa utveckling som det svenska skogsbruket har men också tufft att se hur skogen är klimatnegativ i den största delen av världen. Här har vi ett stort ansvar för utvecklingen!

//Carl

Komma igång med en ny uppgift

Wednesday, January 25th, 2012

Jag försöker komma igång med en ny uppgift i kursen Hållbart familjeskogsbruk fortsättning. Det är inte så lätt. Ofta tar det ett tag innan man har koll på källor och kommer in i arbetet.

Jag skrev tenta i torsdag och fredag också. Tror det gick bra. Under dagarna var vi på många studiebesök och vissa av tentafrågorna var under studiebesökens gång. Det var ett bra sätt för det gjorde att man lyssnade lite extra på informationen vi fick på företagen. Tentor tenderar dock alltid till att leda till ångest och stress även att man pluggat mycket innan. Det hör till.

//Carl

Tentaplugg

Thursday, January 5th, 2012

Tja, var längesen jag skrev här.

Nu är jag i full gång med att plugga inför tentan i Lövskog och förädlingskursen. Det har varit lite segt ett tag då det blir mycket skriva, skriva och skriva. Uppgifterna är inte allt för varierande tyvärr. För att säga inte alls varierande. Ibland känns det verkligen som att vi distansstudenter kommer i andra hand.

Trots det så jobbar man på och det går framåt. 🙂 Känns kul att få tenta av Lövskog och förädling för den hade roliga träffar i höstas.

//Carl

Ledigt

Tuesday, December 6th, 2011

En av förmånerna med att vara student på distans är att man kan skapa sig lov när det passar än själv. Förra veckan kände jag och min fru att lite semester till ett varmt land kunde sitta fint! Så det har jag gjort senaste veckan. Imorgon blir det att sätta fart så att man får lite ledigt under jul också!

/Carl