Archive for November, 2011

Ännu mer Cityskog på hotell Rival i Stockholm

Monday, November 28th, 2011

I torsdags var det dags för den sista i raden av Cityskogskvällarna. Drygt 300 personer fanns på plats på hotell Rival på söder och vi stötte på flera studenter från Hållbart familjeskogsbruk. Kul. Vi som jobbar med utbildningarna i Hållbart familjeskogsbruk vet ju att många skogsägare bor i de större städerna, men trots allt är det slående vilken uppslutning evenemangen fått. FULLBOKAT stod det på hemsidan och tydligen var det ett hundratal personer som inte fick plats.

Precis som i Malmö pratade man om generationsskifte och vikten av att påbörja detta i god tid. Vidare pratade man om  skogsbruksplaner och att det är viktigt att sätta in åtgärder som gallring och röjning i tid. Nytt för dagen var LRF konsults nypublicerade Skogsbarometer. Mer om den hittar du här.

Lugnare period

Tuesday, November 22nd, 2011

Från att ha varit ganska mycket i skolan under början av hösten så har det blivit lite lugnare nu. Det är så när man pluggar. Arbeten och tentor har en tendens att samlas. Men det gör ju inte så mycket. Ganska skönt att ha tid för lite annat under dagarna också!

//Carl

Pluggar på

Tuesday, November 15th, 2011

I helgen träffades klassen i Växjö för att färdigställa skogsbruksplanerna. Det var roligt att se resultatet. Väntar med spänning på att se hur skogsbruksplanen som gjorts av en yrkesman ser ut. Ska bli kul att jämföra. Under veckan arbetar jag vidare med Modul 3 i Lövskog och förädling.

//Carl

Går det att sköta sin skog från stan? 180 skogsägare i Malmö

Monday, November 14th, 2011

I torsdags var det dags för Cityskogsägarkväll i Malmö. Arrangörerna vill nå skogsägare i stan och för att göra det krävs nya mötesplatser. Sagt och gjort. Inte mindre än 180 skogsägare fanns på plats på Glasklart för att att att lyssna på paneldebatten mellan Peter Lindvall, VD LRF Konsult, Christer Segerstéen, Ordf Föreningsstyrelsen Södra och Anders Ohlner, vVD Handelsbanken. Det fanns också gott om tid att äta en bit och få goda råd i montrarna som bemannades av Handelsbanken, LRF Konsult och Södra. Går det att sköta sin skog från stan, frågade man sig? Den framtida skogsägaren kommer behöva våga agera som en skogsföretagare, menade Christer Segerstéen. Det gäller att våga fatta beslut och driva sitt företag när man inte bor på sin fastighet. Det blir fler kvällar i samma anda i Göteborg och Stockholm. För mer info och anmälan se http://www.lrf.se/cityskog

Mot Växjö!

Thursday, November 10th, 2011

Imorgon bär det av till Växjö. Då ska vi färdigställa vår skogsbruksplan i kursen Hållbart familjeskogsbruk fortsättningskurs. Modulen heter Skoglig planering. För ett tag sedan var vi ett par dagar på Östad Säteri, utanför Alingsås, och samlade in data i ett ganska stort skogsområde där. Då ritade vi in bestånd och samlade in värden från skogen helt från grunden. Hade bara ett ortofoto att utgå ifrån. Ska bli kul att se hur nära den redan befintliga skogsbruksplanen man har kommit.

Ha de fint!

Carl

Bygga hus i trä och Trästad 2012

Wednesday, November 9th, 2011

Idag var vi på presentation om ett av Växjös nya trähus. Mot slutet av månaden ska det vara klart. Huset ligger insprängt på en gård på Västergatan och bryter fint mot det mot den gamla tegelbyggnaden med lägenheter som också finns kvar i sitt nuvarande skick på innergården bakom. I botten på huset blir det kafé  och på de två ovanvåningarna kontorslokaler.

Bilden kommer från HusQbens hemsida. http://www.husqben.se/nyheter.html

 

LNU:s professor Erik Serrano inledde dagen med att prata träbygg. Varför bygga i trä? Eller kanske varför inte bygga i trä, som Erik också sa mot slutet. Det är en fråga vi bör ställa oss. Och träet kommer ju från skogen. Det är där allt börjar. Visste du förresten att Växjö bara är en av de 16 kommuner som ingår i Trästad 2012?

Måndag och ny uppgift

Monday, November 7th, 2011

Idag är det måndag och grått väder ute. Ingen bra kombination när man ska sätta tänderna i en ny uppgift. Men så är det. Har kommit igång lite med den tredje uppgiften i Lövskog och förädlingskursen. Det är alltid lite knepigt precis i början innan man har fått koll på hur frågorna ska besvaras. Den tredje modulen heter Virke, produktioner och marknader.

/Carl

Student på Skog- och träprogrammet

Thursday, November 3rd, 2011

Tja!

Då var det min tur. Jag heter Carl Rydé. Bor i Linköping. Är 22 år. Pluggar på Skog- och träprogrammet på distans. Det är spännande det där med distans. Det ger mycket frihet men samtidigt mycket ansvar. Men det gillar jag. Det är inte dumt att vara hemma om dagarna och kunna ta vara på tiden på ett trevligt sätt.

Jag kommer alltså att blogga här ibland. Det kommer bli lite allt möjligt om hur det är att vara distansstudent på Skog- och träprogrammet. Just nu är jag snart klar med Modul 2 i Lövskog och förädling. Känns skönt att bocka av en uppgift till och gå vidare. Häftigt ändå att man kan så mycket som man gör. För 1,5 år sedan visste jag inte  mycket om skog och trä. Nu efter halva utbildningen så märker man ju en hel del skillnad ändå 🙂

Carl