Archive for January, 2012

Från skog till trägolv.

Wednesday, January 25th, 2012

I fredags var vi på exkursion med Lövkursen i Hållbart familjeskogsbruk samt programstudenterna på Skogs- och träprogrammet. Vi började i i Karryd där Harald Säll förevisade masurbjörk, pyntegrönt och stängseltyper. Vi hann också med ett snabbt stopp vid byns nyuppsatta vindkraftverk. Lunchen intogs på golvföretaget Rappgos showroom i Braås. Golvföretagets vd Gustaf Rappe visade sedan runt på företaget och berättade om familjeföretagets produktion och produkter.

Komma igång med en ny uppgift

Wednesday, January 25th, 2012

Jag försöker komma igång med en ny uppgift i kursen Hållbart familjeskogsbruk fortsättning. Det är inte så lätt. Ofta tar det ett tag innan man har koll på källor och kommer in i arbetet.

Jag skrev tenta i torsdag och fredag också. Tror det gick bra. Under dagarna var vi på många studiebesök och vissa av tentafrågorna var under studiebesökens gång. Det var ett bra sätt för det gjorde att man lyssnade lite extra på informationen vi fick på företagen. Tentor tenderar dock alltid till att leda till ångest och stress även att man pluggat mycket innan. Det hör till.

//Carl

Studiebesök och tenta

Tuesday, January 24th, 2012

I Torsdags var jag på studiebesök med kursen Virkeslära på ett företag i Nybro som heter Kährs. För de som inte känner till företaget kan jag meddela att de tillverkar väldigt vackra och miljövänliga golv!
Först fick vi en genomgång av företagets `environmental ambassador´ Bruce Uhler. Vilken inspirerande människa. Det är fantastiskt att se hur ett företag kan utvecklas inte enbart för att tjäna mer pengar utan hur man även kan baka in ett syfte att göra världen lite bättre i företagets vision.
Inte bara det att de gör en stor del av sina inköp i närområdet (självklart enbart från FSC och PEFC-certifierade företag) utan att de även i andra delar av världen visar omsorg om miljö och människor. Exempelvis har de slutat marknadsföra golv från regnskogar tills dess att de ser att det finns garantier att råvaran kommer från ett hållbart skogsbruk.
Som första golvföretag i världen har de nu även börjat tillverka golv som är både FSC-märkt och Fairtrade märkt. Fantastiskt!

Att få följa hela kedjan från de stora, kraftiga ekstockarna vid inmätning till det färdiga golvet var otroligt intressant, de tre timmarna vi tillbringade med John Ahlgren, inköpare trä, då han visade oss runt i fabriken svischade förbi hur snabbt som helst.

I går skrev jag tenta på halva kursen Hållbart Familjeskogsbruk. Tentan var svårare än väntat men jag hoppas på det bästa. Kanske hade det känts lite bättre om jag inte hade drabbats av tidernas förkylning innan. Låg deckad hela helgen och hade fortfarande feber när jag skrev tentan. Usch.

Men idag känner jag mig något bättre och väldigt glad när jag tittar ut: SNÖ!
Äntligen… nu ska det åkas pulka!!

Värdet av skogen

Sunday, January 8th, 2012

Hejsan

Denna veckan har jag arbetat med att göra färdigt uppgiften vi har i Hållbart familjeskogsbruk, Att sälja skog. Jag kan lätt erkänna att jag har fått anstränga mig mer än jag är van vid för att klara uppgiften, samtidigt som man försöker förbereda sig för den första av två tentor nu i januari. Tack och lov för goda studiekamrater som hjälper till mer än man kan begära när man sitter hemma och sliter sitt hår!

En av uppgifterna i Att sälja skog var att värdera en skogsfastighet. Spännande! Roligt att göra uppgifter som har så stark anknytning till verkligheten. Men vad är egentligen värdet av skogen?

Som sagt har jag varit ordentligt stressad denna veckan och när min faster ringde på torsdagkvällen och frågade om jag skulle med och jaga hare morgonen efter så tvekade jag därför först. Men efter ett halvårs studier har jag lärt mig värdet av en paus, att göra något annat ett tag, därför tackade jag ja och 8.00 morgonen efter stod jag iförd långkalsonger och dubbla tjocka tröjor under vinterjackan och tittade på min andedräkt som rök ur munnen i minusgraderna. En timme senare, med en luzernstövare vackert skällande (sjungande) i skogen och solen som strilade in mellan tallstammarna var all tentastress, all pluggstress borta. Detta är värdet av skogen för mig, insåg jag då. 
Lugnet, tystnaden, allt det vackra är fullkomligt oersättligt och anledningen till att det skulle vara en ära att få arbeta där ute!

Så, värdet är såklart olika för oss alla. Men i fredags fick jag en bra påminnelse om vad det är för mig!

Kramar!

Tentaplugg

Thursday, January 5th, 2012

Tja, var längesen jag skrev här.

Nu är jag i full gång med att plugga inför tentan i Lövskog och förädlingskursen. Det har varit lite segt ett tag då det blir mycket skriva, skriva och skriva. Uppgifterna är inte allt för varierande tyvärr. För att säga inte alls varierande. Ibland känns det verkligen som att vi distansstudenter kommer i andra hand.

Trots det så jobbar man på och det går framåt. 🙂 Känns kul att få tenta av Lövskog och förädling för den hade roliga träffar i höstas.

//Carl