Archive for February, 2012

Träff i Skogsteknik

Wednesday, February 22nd, 2012

I slutet på förra veckan var det träff i kursen Skogsteknik. Vi gjorde ett besök på skogsmaskinstillverkningen i Rottne och lyssnade på spännande föreläsningar om skogsteknik. Vi var även i skogen och besökte en gallringsskördare. Intressant att få ställa frågor och därmed få veta lite mer om tekniken vid avverkning och gallring.

Just nu arbetar jag med en övningsuppgift där man ska göra en avverkningsplan för två stycken avverkningslag. Inte så lätt som det låter. Det är inte lätt att bestämma exakt vilka områden som ska avverkas för att få den mängd virke som industrin efterfrågan. Skogen är ofta mer komplex än vad man tänker sig.

//Carl

Skogstokig!

Tuesday, February 21st, 2012

Senaste numret av tidskriften Hemslöjd ägnar plats åt tema skog och trä. Bland reportagen återfinns Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver familjeföretaget Urnatur utanför Ödeshög. Urnatur medverkade på Skogsdagen 2010 kring temat Skog, hälsa och entreprenörskap där de berättade om Skogseremitaget och Urnatur design. Läs mer om Urnatur och Skogsdagen 2010. Nu har vi förresten bestämt datum för Skogsdagen 2012. Det blir den 24 november. Save the date!

Första Skogsrikeskonferensen

Thursday, February 16th, 2012

I torsdags var vi i Sånga Säby för att delta på den första Skogsrikeskonferensen. Ca 150 personer hade samlat för att ta del av dagens tema som handlade om hur fler jobb ska skapas på landsbygden med skogen som bas. På Landsbygdsdepartementets hemsida om Skogsriket hittar du filmade reportage och intervjuer med till exempel Monika Stridsman och Eskil Erlandsson.

 

Ett halvt barr är också ett barr…

Friday, February 10th, 2012

Jodå, detta är jag smärtsamt medveten om.
Jag satte alltså tänderna i det “lilla” projektet laborationen i Skogsbränslekunskap idag. Glad i hågen och med spotify i bakgrunden satte jag mig för att sortera 144 gram torkad flisad grot. Hur jobbigt kan det vara?

Flisen ska sorteras i tre grupper:
Ved, kvist och bark >3 mm
Finfraktion <3mm
Barr (alla som är större än ett halvt barr)

Startade med de stora bitarna… inga större problem. Humör fortfarande på topp, det är ju lätt det här.
Två och en halv timme senare är jag smärtsamt medveten om varenda litet barr jag sorterat, och jag är dessutom inte klar! Min lista på spotify har gått tre eller fyra varv, orkar inte hålla räkningen längre och när gubben går förbi och säger någon kul kommentar muttrar jag surt och suckar tungt…

Så nu måste jag ha lunch. Får fortsätta med barren senare.

Förhoppningsvis, om ödet är vänligt, har denna uppoffring förärat mig en lugn helg i taxibilen, utan arga, för fulla eller närgångna kunder.

Ha så kul, alla ni som INTE sorterar barr.

/nina

Kurs Skogsbränslekunskap

Wednesday, February 8th, 2012

Just nu läser vi kursen Skogsbränslekunskap. Kursen ska ge studenterna insyn i hela kedjan för skogsbränsle, från skog till slutanvändning på exempelvis ett värmeverk.
I förra veckan hade vi en tvådagars träff med kursen, föreläsningar i en och en halv dag och sedan ett studiebesök på VEAB.

En av de allra roligaste sakerna med att gå den här utbildningen är nog träffarna, både intressanta föreläsningar, roliga lärare och såklart alla trevliga kompisar.
Eftersom det finns studenter från ungefär hela Sverige som går utbildningen blir det inte att man träffas så mycket mer än på träffarna, men desto roligare när man väl ses!
Det är verkligen givande att träffas ibland och utbyta erfarenheter och inse att det man själv haft svårt med har oftast flera andra också tyckt varit lite krångligt.

Första dagen på träffen pratade vi bland annat förbränning och askåterföring. Intressanta ämnen som med föreläsare som de vi hade blir fullkomligt fantastiska att lyssna på!

En sak som jag alltid, ända sedan jag började i ettan, haft svårt för i skolan är matte och siffror. Därför ser jag fortfarande lite tveksamt på uppgifter där man ska räkna och använda formler. I Skogsbränslekunskap ska vi nu göra en laboration där vi räknar ut fukthalt, värmevärde och kalorimetriskt värmevärde på ett flisprov. På träffen gick vår kontaktlärare i kursen, Daniel, igenom hur vi ska gå tillväga med laborationen och vi genomförde en räkneövning tillsammans. Det är här jag känner att det skiljer sig från tidigare matteupplevelser, dels att man förstår VARFÖR man ska räkna ut något, men kanske framförallt att man har snälla lärare som man kan fråga precis hur dumma frågor som helst. Och i slutändan visar det sig att det inte är så svårt som man egentligen tror. Så, tack Daniel och Bengt för bra beskrivningar och en trevlig träff!

Vänliga hälsningar, Nina

Ps. Har blivit godkänd på både tentan i virkeslära och hållbart… tjohooo! Ds.

Skogen som en hållbar resurs

Tuesday, February 7th, 2012

Skogen är en av de främsta lösningarna på dagens klimatproblem. Genom att tillverka saker av trä kan vi binda koldioxid under flera år framöver. Ett hus byggt att trä är en koldioxidsänka under flera hundra år framöver om det förvaltas på rätt sätt i jämförelse med ett hus av betong som har släppt ut flera ton koldioxid. Jag var på skogsdag med Södra i helgen. Det känns roligt att de arbetar hårt för att utveckla nya produkter till en framtida marknad. Ett exempel på forskning som är på gång är att tillverka syntetmaterial av träfibrer och på så vis minska användningen av bomull, där barnarbete och miljöförstöring är mycket stort. Att utnyttja träfibrer på det viset är något som varit möjligt länge och som också görs men nu finns tekniken för att göra det riktigt bra.

Det känns spännande att få vara en del i den ljusa utveckling som det svenska skogsbruket har men också tufft att se hur skogen är klimatnegativ i den största delen av världen. Här har vi ett stort ansvar för utvecklingen!

//Carl