Archive for March, 2012

Jakten

Thursday, March 29th, 2012

I kursen Hållbart Familjeskogsbruk har vi lite smått börjat med en modul som heter Jaktadministration och viltekologi.

Som jägare har jag sett fram emot denna modul länge, det ska bli roligt att gå igenom sina kunskaper inom området igen och förhoppningsvis lära sig mycket nytt.

Jag tycker det är intressant att jakten i Sverige är så kontroversiell. Detta märks inte minst i våra diskussionsforum på modulsidan.
För dig som inte läser de här kurserna kanske jag ska börja med att förklara att våra lärare ibland vill att vi ska få igång diskussioner och komma med åsikter och argument. Detta gör vi då på en sida som alla inom kursen har tillgång till.

Under mitt första år som student har vi haft ett antal diskussioner men sällan har väl folk gått igång så fullständigt som nu. Alla tycker och tänker och har åsikter.

Kanske är det för att de flesta av studenterna inom de här kurserna är någorlunda vana vid skogen och dess aktiviteter, men hittills har vi iallafall inga jaktmotståndare.

Som jägare möts man ibland av negativa åsikter om jakt och allt som hör jakten till.
Personligen är min erfarenhet att de som har den typen av åsikter om jakt vanligtvis inte är så insatta i fakta.
Har man varit med vid en jakt så tror jag att man känner den sköna stämningen och alla jägares härliga inställning till skogen och det den ger.
Att man som jägare skulle utnyttja eller förstöra skogen är nog i princip otänkbart för de flesta. Snarare vill vi väl vårda och ta hand om både skogen och djuren och det tycker jag är fantastiskt!

Det finns så mycket positivt med jakten: skogsvård, miljötänk, socialt umgänge, mindre viltolyckor och inte minst den närmast meditativa känsla som nog drabbar de flesta jägare när man drar på sig rocken och hänger bössan över axeln.

Mvh Nina

 

 

Lövskog och båttur i skärgården

Friday, March 23rd, 2012

Men vad gör båten här bland skog- och träutbildningarna? Jo, den tredje kursen i Hållbart familjeskogsbruk är en fördjupning i lövskogsskötsel. Under den första exkursionen i september brukar studenterna besöka Ryssberget och titta på bokskogsskötsel första dagen. Andra dagen brukar handla om ekskogsskötsel och då besöker man familjen Root på Flakulla en bit österut i Blekinge.  Båten länkar samman dag ett och två. Övernattningen har nämligen skett på Tjärö i den blekingska skärgården de senaste åren. Båten tar oss från fastlandet ut till ön och kvällens aktiviteter efter en första fullspäckad dag med bokskogsskötsel på Ryssberget. Visst blir man sugen på att följa med? Läs mer om Hållbart familjeskogsbruks fördjupningskurs i lövskogsskötsel.

Expertkompetens för hållbart träbyggande

Wednesday, March 21st, 2012

Häromveckan var det dags för tvådagarskonferensen Expertkompetens för hållbart träbyggande på Linnéuniversitetet i Växjö. Den första dagen inleddes med välkomsttal av prorektor Lena Fritzen och varvades sedan med talare från såväl akademin som näringslivet. Även Martin Timell från TV4:s Äntligen hemma var på plats och pratade om sin förkärlek för trä. Dag två besökte konferensdeltagarna bland annat  Södras nya tennishall som byggs i trä, inte långt ifrån campus. De fick även en guidad tur i M-huset och en tur i LNUs trälabb.

Syftet med satsningen Expertkompetens för hållbart träbyggande, som finansieras av KK-stiftelsen, är att erbjuda utbildning inom konstruktion och träbyggnad anpassad för yrkesverksamma i branschen. Konferens i Växjö hade flera syften, dels att rapportera hur långt man kommit i planeringsarbetet, men också att fånga upp viktiga synpunkter från branschen inför. Här kan du läsa mer om projektet och dagen: Expertkompetens för hållbart träbyggande.

Du kan också se ett filmat reportage nedan:

Vill du skänka en älg?

Monday, March 19th, 2012

I fredags var det årsmöte för Föreningen Sydsvenska skogsmuseet. Föreningen verkar för att väcka och öka natur- och skogsbruksintresset i Sydsverige, då speciellt för barn och ungdomar.  Medlemsantalet är ringa, tretton stycken år 2012, och medlemsavgifterna går nästan uteslutande till att stötta verksamheten vid Naturum och Naturskolan på Huseby,  strax söder om Växjö. Dit kommer, förutom allmänheten, en rad skolklasser under året.

På Huseby naturskola vill man väcka nyfikenhet och inspirera till egna upptäckter och erfarenheter, som ska uppmuntra till fortsatta naturstudier på den egna skolan. Vidare skriver man på hemsidan: “Det är viktigt att få uppleva naturen, att själv få undersöka och skaffa sig erfarenheter, för att kunna förstå och få en känsla för naturen omkring oss. Med förståelse och känsla kan man så småningom få insikt om naturens betydelse och därmed viljan att bevara den.”

Fram till år 2007 fanns Föreningen Sydsvenska skogsmuseets utställning i centrala Växjö i anslutning till Smålands museum, men när den uppstoppade älgen som ingick i samlingen fick mal, och hotade museets dåvarande textilutställning, fick  älgen samt resten av Skogsmuseets utställning fick ny lokalisering på Huseby. Så där står den nu, dessvärre med mal igen, så har du en uppstoppad älg som du vill bli av med så tas den säkert tacksamt emot…

(bilden är lånad från Huseby bruks hemsida)

Mental utmattning

Friday, March 16th, 2012

Exakt 4 timmar och 57 minuter efter att jag påbörjade min hemtenta i Skogsbränslekunskap är den nu inlämnad.

Mental utmattning är nog det enda som kan beskriva mitt tillstånd just nu.
Skulle vilja gråta eller skratta eller något men känner mig närmast apatisk.

Till alla som tänker att `en hemtenta är väl ingenting´ vill jag bara säga:

HA! Fel, fel, fel…

Eftersom jag inte ens hann färdigställa min sista uppgift kommer jag nu få spendera de närmsta 20 dagarna med att misstänka att jag får göra en omtenta.

Tack iallafall till vår vänlige kursansvarige Bengt som lugnade mina nerver något genom att svara på mina frågor efteråt!

Glad helg allihopa!

Hemtenta!

Friday, March 16th, 2012

Så nu vet man vad man har att göra i fem timmar framåt! Laddat med snabbvärmd mat, fika och thé.

Omgiven av kurslitteratur och mat, så vad kan gå fel!

Klara, färdiga, TENTA!

Fortsättning följer…

 

Kunskap är…

Tuesday, March 13th, 2012

Kunskap är makt säger man.

Den senaste tiden har jag funderat på vad kunskap är för mig.
Ta som exempel vår kurs i skogsbränslekunskap som lider mot sitt slut. Nu, inför den stundande hemtentan, det yttersta provet på vår kunskap inom området, kan jag känna en viss tvekan till min kunskap i området. Man drabbas helt enkelt av en liten självförtroendedipp.

Men så stötte jag på en person som efter att ha frågat vad jag studerade just nu lite skämtsamt sa något i stil med `skogsbränsle… ha ha ha… typ som traktordiesel då eller…?´. Nej verkligen inte, inte alls. Långt därifrån. Och jag tror att när diskussionen var färdig ( ca 01. 30 i lördagsnatt i taxibilen) var både jag och min kund nöjda. Han för att han förstod allvaret med en kurs i skogsbränslekunskap (vi behöver mer kunskap för att kunna öka uttaget av denna miljövänliga resurs) och jag för att jag helt plötsligt insåg hur mycket jag kunde om ett ämne som för bara några månader sedan inte sa mig någonting alls.

Kunskap för mig är att förstå det man har lärt sig. Att inte bara kunna rabbla upp meningar som man lärt sig utantill, utan att verkligen ha tagit till sig informationen och att kunna använda den för att förklara för andra.

Så nu ska jag fortsätta försöka suga åt mig den sista kunskapen i ämnet innan fredagens hemtenta. Kanske lättare sagt en gjort med två galna monster i huset… Var det någon som sa att barn skulle vara trötta när de är sjuka????
Isåfall kan de komma och kolla på mina. För trötta är de iallafall inte.

Vänliga hälsningar Nina

Studiebesök i verkligheten

Friday, March 2nd, 2012

Igår var jag på ett studiebesök alldeles själv ute i skogen. I kursen skogsbränslekunskap ingår att vi ska titta på en entreprenör i skogen som sysslar med skogsbränsleuttag.

Jag besökte en kille som heter Daniel och som jobbar på Svenssons Energflis. För tillfället jobbade de med ett skogsbränsleuttag på ett hygge utanför Eksjö.

Kanske borde jag börja med att tala om att jag aldrig någonsin tidigare varit i närheten av en `riktig´ skogsmaskin.
Min farfar, som är min enda tidigare erfarenhet av en skogsarbetare använder en traktor från 50-talet som heter Bolinder-Munktell.

Låt oss säga att maskinerna har förändrats en del sen den tiden.

Att se min farfar som är över 80 år använda sin BM var inte riktigt samma sak som det här. Det var väldigt intressant båda att se och höra hur det fungerar på ett riktigt skogsbränsleuttag.
Att prata med Daniel var både roligt och lärorikt. Säga vad man vill om att sitta och läsa forskningsrapporter och böcker, men det är en annan sak i verkligheten.

Nu ska jag ut och springa en runda i det härliga vädret ( 5 grader varmt och sol!).

Ha en härlig helg

/nina

Forskarstudiernas glädje

Friday, March 2nd, 2012

Ibland är det extra trevligt att vara forskarstuderande. Har hitintills under 2012 färdigställt två artiklar. Den första är inskickad till en vetenskaplig tidskrift för publicering och den andra är just nu på språkgranskning. Det som återstår i mina forskarstudier är ytterligare en artikel som jag då lägger samman med fyra artiklar sedan tidigare i min dr-avhandling. De tidigare artiklarna har behandlat områden som kvalitetskapning och fingerskarvning, kostnad för beredning av virke vid trähusproduktion i fabrik och trähusföretagens kostnader för bristande virkeskvalitet. Nu senast en artikel som behandlar de utmaningar som sågverk i frontlinjen ställs inför vid affärer med ämnen och komponenter.

Nästa artikelprojekt kommer att handla om virkeskvalitet vid tillverkning av lastpallar och emballage. Jag räknar med att denna artikel skall vara klar innan sommaren och parallellt med artikelarbetet jobbar jag även med själva avhandlingsdelen som kommer att bli klar någon gång under hösten.

Forskarstudiernas glädje

Friday, March 2nd, 2012

Ibland är det extra trevligt att vara forskarstuderande. Har hitintills under 2012 färdigställt två artiklar. Den första är inskickad till en vetenskaplig tidskrift för publicering och den andra är just nu på språkgranskning. Det som återstår i mina forskarstudier är ytterligare en artikel som jag då lägger samman med fyra artiklar sedan tidigare i min dr-avhandling. De tidigare artiklarna har behandlat områden som kvalitetskapning och fingerskarvning, kostnad för beredning av virke vid trähusproduktion i fabrik och trähusföretagens kostnader för bristande virkeskvalitet. Nu senast en artikel som behandlar de utmaningar som sågverk i frontlinjen ställs inför vid affärer med ämnen och komponenter.

Nästa artikelprojekt kommer att handla om virkeskvalitet vid tillverkning av lastpallar och emballage. Jag räknar med att denna artikel skall vara klar innan sommaren och parallellt med artikelarbetet jobbar jag även med själva avhandlingsdelen som kommer att bli klar någon gång under hösten.