Archive for April, 2012

Våren är här! Dags att måla huset?

Tuesday, April 24th, 2012

Varje år får jag massor av frågor angående målning av fasader. Jag är ingen expert på just ommålning, men lite har man ju lärt sig. Här kommer några tips redan nu:
1) Tvätta, tvätta, tvätta! (Kanske räcker det med at tvätta?) Underlaget är A och O. Det är inte säkert att mögelangrepp syns, och mögel kan växa igenom färgfilmen.
2) Bannlys högtryckstvätt av träfasader! Visst försvinner möglet, men risken är stor att du trycker i fukt i fasaden, som har svårt att torka ut. Skölj försiktigt med vattenslang.
3) Välj kvalitet! Färg är dyrt, men kvalitet kostar.
4) Var beredd på att slamfärg kräver mycket underhåll.
5) Hasta inte. Min mormor säger att allt arbete blir bra, bara man är noga och låter det ta tid.
Lycka till!
//Åsa

Fastighetsteknik!

Monday, April 16th, 2012

Låter det kul, eller?
Kanske ingen som håller med, men jag måste erkänna att när jag hörde namnet Fastighetsteknik första gången så hoppade jag väl inte direkt jämfota av lycka. MEN det gör jag nu. Faktiskt. Vilken underbar modul. Och åh vad gärna jag hade velat jobbat med det här när jag blir stor. Sååå roligt.
Vad innebär modulen då? Jo, den roligaste delen är uppgiften där vi fått göra en Kultur- och Miljövärdesinventering.
Att få göra en sammanställning av farfars och farmors skog, där man tassat runt sen man var liten, har varit fantastiskt kul. Aldrig tidigare har jag sett med så öppna ögon på skogen. Allt som finns, där under mossan, buskarna och stenarna.

Att få chansen att föreställa sig hur det var förr, i en tid då livet var mycket hårdare än nu, då man bokstavligen fick slita för att överleva, är fantastiskt intressant. Att få höra farmor och farfar berätta om när de var små och även berättelser de hört från deras föräldrars eller andra släktingars liv, är både roligt och nyttigt.

På många sätt inser man hur bra vi har det nu.
Att föreställa sig hur folk för flera hundra år sedan släpade undan stora stenar för hand för att kunna odla marken, stenar som vi nu för tiden flyttar på en halv minut med hjälp av någon smidig maskin… det ger lite distans till när man sitter i taxibilen och gnäller för att man har ont i nacken.
Samtidigt kan jag tänka att livet kanske ändå var enklare förr. De hade nog inte så mycket tid att tänka efter, det fanns kanske inte heller så många val som nu. Kanske det mesta i livet var mer utstakat, mer självklart. De behövde inte stå fem minuter i affären och fundera på vilken av alla tjugofem sorters ostar de skulle välja… och det är bara en sak… sen ska man ha allt annat på handlingslistan också!

Så nu har jag hittat (med hjälp av farmor och farfar, och självklart fornsök och skogens pärlor, mm…) fornlämningar, orkidéer, skvaltdammar, stenmurar, torplämningar och sumpskogar! Och tro mig… jag kommer hitta mer. Modulen är över, men jag ska leta vidare.

Som farmor viskade till mig när vi var på väg hem efter att ha inventerat de tre stenmurarna på fastigheten: `visst är de fina mina murar? Så vackra. och Nina, farfar han bara fnyser: några stenhögar, vad är det med dem, men visst är de väl vackra?´.

Och ja, det tycker jag verkligen, verkligen att de är. Känslan av andra människors hand i skogen, för så länge sen. Tanken på hur sårbart och fantastiskt ekosystemet är och hur vi måste vårda det. Ja, vackert är nog ordet!

 

Ps.. klarade ju Skogsbränsletentan oxå… Hurra!Ds…