Archive for May, 2012

Nähä, men jaha!

Thursday, May 31st, 2012

Nej, inget besked från KKS än. Innan fredag är det lovat.

Men å andra sidan har jag fått en artikel accepterad för publikation! Snart finns “Presence of longitudinal cracks in planks from storm-felled pine (Pinus sylvestris L.) and spruce (Picea abies (L.) Karst.)” tillgänglig i en dator nära dig. Det handlar om sprickor som uppkommit i stormfällda träd och hur det påverkar den sågade varan. När artikeln är publicerad kan jag lägga ut en sammanfattning.

 • Facebook
 • Twitter
 • Email
 • RSS

Snart SOMMARLOV!

Thursday, May 31st, 2012

Tiden går fort. Nästan för fort. Känns som om det bara var ett par dagar sedan man stod i Asa, nervös och förväntansfull och undrade hur det skulle bli att börja plugga igen.

Nu är första året snart slut. Den fantastiskt roliga kursen Hållbart familjeskogsbruk är avklarad och snart ska man ha sommarlov igen för första gången på 14 år!!!

Förra veckan var ganska intensiv. Vi inledde med tenta i Hållbart kursen på måndagen. Kändes bra efteråt, man insåg att man nog faktiskt har lärt sig en hel del under året. Sedan på onsdagen var det fälttenta i samma kurs. Även om det var en psykiskt ansträngande dag så hade vi trots allt ganska kul också, som vanligt är lärarna stödjande och roliga, så man känner sig ofta ganska lugnad av dem.

Sedan var det dags för exkursion med kursen Mark, vatten och flora i skogsmark igen med Claes-Göran. Denna gången bar resan av till Öland och allt vad Solen och Vindarnas ö hade att bjuda. Vi besökte flera intressanta platser, bland annat ett naturreservat med ädellövskog, självklart Stora Alvaret och så förstås Böda Ekopark.

Jag vill tacka Claes-Göran för två jättehärliga dagar. Inte nog med att det var bra föreläsningar (och bra väder!) Claes-Göran är som ett levande uppslagsverk, så är det något man undrar så kan man räkna med att få ett bra svar!

Det var förra veckan… den här har jag ägnat åt att plugga inför fredagens tenta i Mark, vatten och flora.

Jag minns i höstas, när vi började skolan. Hur osäker jag var på om jag verkligen skulle klara av det. Allt det svåra.
Alla tentor och uppgifter, kanske skulle det bli för mycket. Jag minns att jag till slut tänkte att det här är vad jag vill, och jag tänker inte lämna den här utbildningen förrän någon talar om för mig att det inte kommer funka. Jag måste försöka, eftersom jag vill så gärna.

Just nu när jag sitter med böckerna framför mig och kanske tvivlar lite grann, bara lite, på min egen förmåga, behöver jag tänka på det igen, som den romerske filosofen sa en gång för så himla länge sedan:

Ingen vet vad han klarar av förrän han har försökt. Publilius Syrus

Så om du, precis som jag ibland tvivlar på att man kommer klara en uppgift. Försöka kostar ingenting. Det är man skyldig sig själv!

Ha en härlig sommar,

Många kramar Nina

Håller tummarna!

Tuesday, May 29th, 2012

I dag håller vi tummarna riktigt hårt. KK-stiftelsen har styreslemöte och beslut väntas angående Lnu’s satsning “Expertkompetens för hållbart träbyggande”. Blir den beviljad kommer jag till viss del arbeta med att ta fam en skräddarsydd utbildning för företag inom trä och träbygg. Det är ett samarbete mellan Lnu (avdelningen för Skog och trä samt avdelningen för Bygg) och en hel del företag och organisationer. En intressant utmaning! Inte bara för att jag är intresserad av utbildning, men det är en bra chans för Lnu att sprida kunskap och senaste forkningsrön samtidigt som vi har mycket att lära av industrin.

 • Facebook
 • Twitter
 • Email
 • RSS

Besiktning

Friday, May 25th, 2012

De senaste dagarna har jag spenderat på Asa försökspark där vi har vårt stora försöksfält för utomhusexponering. Det hänger ca 900 målade trä prover där som ska undersökas och besiktigas varje år, förrutom att vi väger dem varannan månad. Glans, kulör, sprickor, avflagning och mögel. Det tar sin lilla tid med så många prover, men det är intressant. Vi undersöker underlagets betydelse för hållbarheten av en fasadfärg och visst har den betydelse! Till exempel en färgtyp som har fått mikrosprickor på ett av trämaterialen, men inte på de andra. Det ska bli skoj att se om de kommer påverka fukten i träbiten, det tror jag nämlingen kommer att visa sig väldigt snart. Spännande för en träforskare!

 • Facebook
 • Twitter
 • Email
 • RSS


Fantastisk träff!

Tuesday, May 15th, 2012

I helgen kom jag hem från en träff i fortsättningskursen av Hållbart familjeskogsbruk. Den var riktigt bra, intressant och rolig!

Två bröder, tvillingar. Göteborska’. Ett spännande skogsbruk. Verkligen inspirerande. Att stå i en 48-årig granskog med mer än 1000 m3sk/ha är häftigt. Träden är enorma.

Anledningen enligt bröderna Eriksson är att man undviker tidiga röjningar, markberedning (markförstöring) och stickvägar. Det gör att de bästa träden får stå tills de blir som bäst och inte riskerar att skövlas ner innan de är mogna.

Dagens skogsbruk, av de stora aktörerna, bedrivs för att få ett positivt netto på de stora maskinerna. INTE för att naturen eller markägaren ska få det bästa!

Trädäck och sprickor

Friday, May 11th, 2012

En vanlig fråga angående trädäck är hur man ska undvika sprickor. Svaret är att olja. Då minskar man fuktrörelserna och därigenom sprickbildningen. Men det har också betydelse hur man sågar och vänder sin trall. Hittade denna informativa bild på en internetsida som svarar på byggfrågor.

 

 

Problemet är att den är fel! Denna träbit borde spricka mer på splintsidan än på kärnsidan. Det beror på att virke är känsligare i tryck än i drag och därför uppkommer trycksprickor. Innehåller däremot träbiten märg (centrum av stocken) är det vanligare med märgsprickor som då uppkommer på kärnsidan. Men det är ingen märg i biten på bilden. Så nu vet ni!

 • Facebook
 • Twitter
 • Email
 • RSS


Tre dagars exkursion!

Monday, May 7th, 2012

Nu har vi varit på tre dagars härliga exkursioner med kursen Mark, vatten och flora i Skogsmark.
Förutom att själv studiedelen var väldigt trevlig och intressant så är det alltid lika roligt att träffa sina klasskamrater.

När man sitter själv hemma i stugan och pluggar kan man lätt bli lite insnöad och tro att det bara är man själv som tycker att allt är svårt och krångligt. Sen när man träffar klasskompisarna är det nästan alltid så att alla tycker ungefär samma saker är knepiga.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Engagerade och intresserade föreläsare/lärare betyder så mycket. På den här kursen och även med på exkursionen har vi tre fantastiska människor. Alla tre talar med inlevelse och stort intresse om sina ämnen och det är så kul att lyssna på dem, man rycks liksom med i deras hängivelse. Helt plötsligt kan man finna sig mycket intresserad av den där lilla stenen som ligger på marken, som man tidigare bara hade passerat utan att ta någon som helst notis om. Landskapet som passerar utanför fönstret när man kör bil har också helt plötsligt fått en helt ny innebörd. Var det där en drumlin kanske? Eller det där en rullstensås?

Jag erkänner att jag inte har helt lätt för att se skillnad på alla stenar och landskapsformer, men kursen har väckt ett intresse och gett en grundförståelse för varför marken är som den är och ser ut som den gör. Och det är jag glad för.

På de här tre dagarna känns det som att vi har hunnit se en hel del av småland. Vi har bland annat varit i Hjortsjö och tittat på en Diabastäkt, vid Nissaån och tittat på å- och sjösediment, på en torvtäkt i Ljungby, i Nybro/Orrefors och tittat på en rullstensås, i Bokhultet utanför Växjö och tittat på den fantastiska bokskogen och kanske mest spännande av allt: vi har varit i Skurugata och tittat på en helt fantastisk urbergskanjon.

Naturen i Skurugata var väldigt speciell och när man går längst ner i kanjonen med höga berg på båda sidor och känner den svala och fuktiga luften är det svårt att inte bli imponerad av vad naturen kan åstadkomma.

Som en liten bonus fick vi på botten av kanjonen besök av en liten ljusbrun vessla som undrade vad vi var för ena som var där i hans skog och störde. Nyfiken och lite oroad sprang han runt oss en bra stund och kom vid ett par tillfällen så nära att man hade kunnat röra honom om man hade hunnit (han var väldigt snabb!). Vilket vackert litet djur.

Så… dax att tentaplugga igen. Tenta i Hållbart den 21 maj, fälttenta den 23 maj och så tenta i mark, vatten och flora den 1 juni.

Plugga på!

Mvh Nina