Archive for September, 2012

Röj i Asa!

Saturday, September 29th, 2012

Så var terminens andra träff i kursen “Grundkurs i skogsbruk” över efter två givande dagar i Asa försökspark. Modul 3 “Skogsskötsel och Naturhänsyn” har körts igång med en härlig skara människor från Ingenjörsprogrammet, Skogs- och träprogrammet samt Hållbart familjeskogsbruk.

Vi har granskat ett färskt hygge där vi lärt oss olika metoder av markberedning, plantering och skydd av planta för att minska angrepp av Snytbaggen. Kan konstatera att när det handlar om plantering är den baggen ingen baggis. Inget ont som inte för något gott med sig, för promenaden över det lutande hygget påminde mig om att löparskorna bör snöras på lite oftare i framtiden.

Exkursionen har inte bara handlat om skadedjur utan vi har även tittat på olika typer av gallring, där frågan om att förebygga stormars förödelse av skogen är viktig. Men vad vore en helg utan röj? Så vi har fått lära oss vikten av röjning och framförallt hur man bör tänka för att uppnå bästa resultat med röjningen. Så har vi även fått tänka till vad gäller natur- och kulturhänsyn i olika typer av skog och mark. För min del avslutades träffen genom att få en bredare kunskap om föryngring av skog. Där fick vi se flera olika tillvägagångssätt, med både önskat och oönskat resultat. Helt klart två givande dagar i Asa, med blandning av teori med praktik. Att genast få omsätta sin nyskördade kunskap till praktiska övningar gör det mycket roligare att lära sig.

Som livet lärt mig, för att någonting nytt ska få en början, måste någonting annat få ett slut. Så i dagarna som väntar rundar vi av modul 1 “Skogsekologi och Skogshistoria”. På onsdag redovisar vi våra herbarium innehållande 45 växter. Men till modulen tillhör förutom det nämnda herbariumet även uppgifter i form av en quiz samt dokumentation av berg och jordarter med tillhörande rapport. Jag tycker ju självklart inte om att lämna in uppgifter långt i förväg, utan sitter gärna med dem ända inpå natten på inlämningsdagen. Vem vill vara ledig under helgen liksom? Hur som helst kan jag sammanfatta den dokumentationen som en fantastisk höstdag i skog och mark som lagom till när ett hygge skulle korsas övergick i en typiskt småländsk höstdag med ösregn. Vilket vansinne, men efteråt kunde jag inte annat än känna mig aningen odödlig.

I torsdags spårade jag ur totalt och kombinerade mitt kaffe med en veganmacka. Vad hände med det köttälskande jaget? Måste vara mattefrustrationen som gör det… Dags för dugga på torsdag, bara tanken på det får mig att lägga mig i fosterställning och gråta en skvätt. Nåväl, det som inte dödar det härdar.

Kram från Tanja!

Expertkompetens

Thursday, September 27th, 2012

Det låter det! Den första oktober startar projektet “Expertkompetens för hållbart träbyggande” med syfte att ta fram relevanda kurser för och med industrin. Kurserna kommer att ges med ledordet “flexibelt lärande”, dvs en distansundervisning som växlar upp. Till hösten startar de första tre kurserna, där jag är ansvarig för “Trämaterial och ytbehandling”, 7,5 hp. I min kurs medverkar en trähusfabrik, ett färgföretag, ett golvföretag, en träförädlande industri och ett möbelföretag. Det ska bli enormt roligt att jobba med detta! Håll utkik för information på lnu.se!

Expertkompetens

Thursday, September 27th, 2012

Det låter det! Den första oktober startar projektet “Expertkompetens för hållbart träbyggande” med syfte att ta fram relevanda kurser för och med industrin. Kurserna kommer att ges med ledordet “flexibelt lärande”, dvs en distansundervisning som växlar upp. Till hösten startar de första tre kurserna, där jag är ansvarig för “Trämaterial och ytbehandling”, 7,5 hp. I min kurs medverkar en trähusfabrik, ett färgföretag, ett golvföretag, en träförädlande industri och ett möbelföretag. Det ska bli enormt roligt att jobba med detta! Håll utkik för information på lnu.se!

Lövskog och förädling

Wednesday, September 26th, 2012

Under hösten läser vi en viktig och intressant kurs som heter Lövskog och Förädling. Ett välkommet avbrott i all barrkunskap. För ärligt talat, jag älskar den där djupa, fuktiga granskogen och den vackra pelarsalen av gammal tall, men samtidigt, lövskogen, så full av liv och färger, den har något speciellt som jag tror tilltalar de flesta människor.
Att granen och tallen är viktiga och kanske det som de allra flesta kommer arbeta med efter slutförd utbildning är nog ingen tvekan om, men det är lätt att glömma bort hur viktigt det är med lövskog i allt det där. Man behöver inte ha renodlade granskogar. Eller lövskogar. Man kan blanda. Och jag tror att det är en viktig kunskap och, kanske till och med insikt, som de flesta som arbetar med produktionsinriktat skogsbruk skulle behöva tillgodogöra sig. För mångfalden, för riskspridningen och även för den lilla människans skull, den som bara behöver en skogspromenad för att vila sitt stressade sinne.
Så när vi stod där i den vackra bokskogen på Ryssberget på senaste lövexkursionen och lyssnade på skogvaktare Stefan Gabrielsson, som för övrigt tagit över arbetet efter sin far, och fick ta del av all hans fantastiska kunskap om bokskogen och skog överhuvudtaget, kände jag att det verkligen påverkade mig i positiv riktning mot mer inblandning av löv.

För övrigt vill jag bara dela med mig av ett lite småkul citat från taxibilen, denna fantastiska mötesplats, där man kommer nära så många människor varje dag, som man antagligen aldrig skulle fått tillfälle att tala med annars.
Det är roligt att de flesta är så positiva mot Skogs- och träprogrammet, väldigt många har hört talas om utbildningen och tycker det är bra att den finns, jättekul att höra.
För ett tag sedan hade jag dock en person i bilen som nog inte hört talas om programmet tidigare… Vi pratade om mitt jobb och jag berättade att jag pluggade också. Han frågade mig då vad jag läste. Jag svarade Skogs-och träprogrammet som vanligt, varefter han säger:
-Sko och trä säger du? Som i träskor? Något slags designutbildning då eller?
Och vad ska man säga. Med skratten svald långt ner i halsen svarade jag att nej, lite mer SKOG och lite mindre träskor faktiskt.
För visst är utbildningen bred och har ett trevligt spann över många områden, men just träskor, det har vi nog missat.

Gör som jag lär..

Tuesday, September 18th, 2012

och inte som jag lever. Därhemma är fortfarande en altanvägg omålad, trots 7 veckors semester. Ett bevis på att jag har gjort roligare saker eller ett bevis på en alltför regnig sommar. Frågan är om det är för fuktigt att måla i september. Hög luftfuktighet anses inte vara bra vid målning. Ute på försöksfältet hänger prover målade under “blöta”, “torra” respektive “normala” förhållanden. Efter tre års utomhusexponering syns ingen skillnad i färgskiktet. Det är ju lovande! Eller inte… Det betyder ju att få ta tag i den där väggen i helgen…

  • Facebook
  • Twitter
  • Email
  • RSS

Kanske är jag en mattetjej?

Monday, September 17th, 2012
Tredje veckan av kursen Grundläggande Matematik är igång. Startboken har lämnat plats för “Elementär Algebra” och jag konstaterar att kursens tempo är skyhögt. En riktig väckarklocka efter det studiefria året jag unnat mig. Nästan alla vakna timmar denna dag har spenderats med näsan i det rutade blocket. Dagar som dessa klappar jag mig själv på axeln för att jag faktiskt plågade en skoltrött Tanja igenom Matematik E på gymnasiet. Men, året var 2011 och den årslånga pausen har satt sina spår… Trots den ringrostighet jag känner av, har jag hittat en lycka i att räkna igen. Kanske främst för att jag denna gång kan ägna mig helhjärtat åt detta. Nördiga mina ord, men jag erkänner att de där närmare fem timmar långa matteproven från gymnasietiden ibland fattas mig. För det är en slags avkoppling att få tänka på andra problem än det vardagliga grubblet vi alla bär på. Kanske är det så att jag är en riktig mattetjej?

De åtta frivilliga hemuppgifterna ligger slutligen på mitt köksbord klara för inlämning. Efter dagens långa matteplugg kan jag bara konstatera att min klass är suverän. Jag är inte ensam om att känna mig ur form, så vi slog ihop våra kloka hjärnor och hjälptes åt tills polletten trillat ner hos samtliga. Kanske är det allra bäst så, när man får diskutera, ifrågasätta och hitta lösningar fritt, tills alla tillslut dragit samma slutsats. (Detta samtidigt som man får hälla i sig kopiösa mängder kaffe.)

Kram från Tanja!

Andra året!

Monday, September 17th, 2012

Känslan av att ha klarat av hela första året och allt jag bär med mig därifrån gör att jag tar lite säkrare steg in på det andra året på Skogs- och träprogrammet.

Vi inledde med en träff på härliga Tönnersjöheden. Det var mitt första besök här och det var både intressant och trevligt. Vi fick en bra presentation av parkens chef Ulf Johansson som berättade om denna 1143 hektar stora försökspark som hållit igång ända sedan 1923. Marken ägs av Sveaskog och består idag av planterad gran men även en del tall, löv och utländska trädslag.

Förutom intressanta övningar och föreläsningar bestod denna terminens första träff såklart av det otvivelaktiga nöjet att få träffa våra roliga lärare och alla kul kompisar!

Sista punkten på träffen var en titt på ett av Sveriges äldsta grangallringsförsök, något jag tror att vi alla längtat lite extra efter.
Granen planterades 1885 i förband med 3×3 fot. Plantorna var av tyskt ursprung.
Granarna har idag en höjd på cirka 35 meter!

Andakt är nog det ord som närmast beskriver min känsla när jag stod där i skogen.
Försöket är superintressant och värt så oerhört mycket. Med skogens långa omloppstider är ett försök som det här fullkomligt ovärderligt. Vilket får mig att tacksamt tänka på alla som idag arbetar med olika försök inom skogen. Tänk vad viktigt det är för framtidens skogsbrukare och forskare att alla dessa försök görs!

Och när alla andra, trötta efter två dagars övningar och kanske som jag med en anings hemlängtan, går uppför backen mot bilarna och hemfärden står jag ensam kvar en stund bland alla de stora träden.

Jag tänker att detta nog är en av de vackraste platserna på jorden.

Och undrar i mitt stilla sinne om jag någonsin skulle kunna be någon att hugga ner en skog som ser ut såhär.

Granskog från 1885

Från Norrbotten till Småland

Friday, September 14th, 2012

Hej!

Mitt namn är Tanja Keisu, jag är 19 år, från midnattssol, norrsken och gränsen till Finland. En trespråkig tjej som lämnat Norrbotten för att se vad Småland har att erbjuda. Jag läser min första termin till högskoleingenjör i skog och träteknik på Campus i Växjö. Hemma i Övertorneå har skogen alltid varit en del av mitt liv, i familjen finns både jägare och skogsarbetare. Men där finns även en underbar barndom där både jag och brorsan skippat dagis helt och spenderat majoriteten av dagarna på skogsutflykter med pappa.

Jag har tio år som basketspelare i bagaget, där finns även en bok jag skrivit och en uppfylld barndomsdröm i form av ett kommersiellt flygcertifikat. Jag älskar höst, kaffe och att fundera, så är jag en jävel på att baka också!

Här ska ni få ta del av det senaste kapitlet i mitt liv, om mina äventyr på Linnéuniversitetet. Om de lärorika kurserna, exkursionerna och uppgifterna. Om de plågsamma veckorna inför tentor, om lättnaden efteråt. Om hemlängtan till de norrländska skogarna och det spännande livet som student i en ny stad långt långt bort. Om drömmen som nu står på tur, att bli högskoleingenjör i skog och träteknik.

Kram från Tanja!

Från Raggbockar till förhandlingsteknik

Friday, September 14th, 2012

I tisdags gick jag upp 04.15 med en stor förväntan inombords. Den förväntan var att jag skulle åka på träff i Kalmar i kursen Certifierat skogsbruk och kursen Inköp och försäljning. De här tre dagarna har varit helt otroligt bra och den förväntan jag hade besvarades totalt. Det går inte säga något annat. Jag blir glad av att få gå en utbildning med en sådan bredd. En bred utbildning är något jag tror och hoppas är bra. Skogen innehåller så mycket för att fungera och kedjan från en planta som planteras i den rödlistade Raggbockens vardagsrum till bokhyllan Billy i IKEAs varuhus är ganska lång när man börjar tänka efter, och det måste ske på ett hållbart vis.

Det är därför jag tror det är bra att vi får lära oss så mycket om ett alternativt skogsbruk. Där kan skogsbruket fungera tillsammans med nyckelbiotoper och rödlistade skalbaggar utan att för den skull påverka produktionen särskilt mycket. Dagarna har innefattat allt från skogshistoria, rödlistade arter, FSC, hyggesfritt skogsbruk, skogsbruk med hyggen, skogsbränder, förhandlingsteknik, inköp, diskussioner, dialoger, lekar och inte minst soliga dagar i skogen!

//Carl Rydé

Då är terminen igång!

Monday, September 3rd, 2012

Sommaren har gått och hösten har börjat. Känns ganska skönt ändå. Känns riktigt roligt att vara inne på sista året på Skog- och träprogrammet. Har under dagen börjat se föreläsningar i kursen Certifierat skogsbruk och se över vad som behöver göras under dagarna framöver.

Ser fram emot träffen vi kommer ha om drygt en vecka. Den verkar ha trevliga exkursioner i skog- och mark.

Har följt debatten och demonstrationen kring Ojnareskogen. Är otroligt glad över att miljön har fått gå först (som det ser ut nu, än är inte sista ordet sagt). Jag hoppas innerligt att Sverige ska få vara ett land där ett hållbart skogsbruk är enda alternativet. Att skövla stora områden med värdefull natur “bara” för att komma åt pengar och arbetstillfällen är INTE okej. Ser fram emot att få arbeta på en arbetsplats där jag kan få vara en del av ett hållbart skogsbruk där miljön får vara det viktigaste.

Ha de fint!

Carl