Vårt fantastiska skogssverige

9:56 am by

Vårterminen på det tredje läsåret är här och man börjar se slutet på en utbildning som gett så mycket mer än man någonsin skulle kunnat föreställa sig.

Inte bara har jag fått en massa kunskap om skogen, träråvaran och naturen. Jag har fått vänner för livet, haft underbara lärare, delat djupa samtal om viktiga ämnen med människor jag respekterar och jag har fått äran att träffa en del av alla de fantastiska människor som arbetar i Sveriges skogar.

Min tacksamhet är enorm, och det är med ett visst vemod jag startar den sista terminen genom att börja med mitt examensarbete på riktigt.
Tanken har funnits där länge. Men nu ska det bli vetenskapligt och korrekt och sättas ner på papper. Och som vanligt kan jag ju inte göra något enkelt. Fullt medveten om att detta inte alls är det enklaste valet, kastar jag mig huvudstupa rakt ut i det. Och tro mig, det har redan genererat både blod, svett och tårar. Men det kommer bli värt det.

Varför? Jo, för att det är så viktigt för mig.

Jag ska inte beskriva för ingående vad jag arbetar med, det kommer senare om du är intresserad, men en antydan är att det handlar om jämställdheten mellan Skogsvårdslagens miljö- och produktionsmål.

Något som jag fortfarande imponeras av och nästan blir lite andäktig inför, är känslan av hur gärna människor som redan jobbar inom skogsindustrin vill hjälpa oss studenter.
Som nu, i mitt examensarbete, där jag behöver få ihop cirka 20 personer som kan avsätta sammanlagt cirka tre timmar i min tjänst och därutöver dessutom i vissa fall kommer behöva resa en ganska ansenlig bit för att ta sig dit där jag är, och trots detta har jag bara fått något enstaka nej.
De allra flesta jag pratar med vill verkligen ställa upp, hjälpa till. Trots att jag hör hur upptagna de är.
Något jag är mycket glad för, då hela mitt examensarbete står och faller på att andra personer ställer upp, utan någon som helst ersättning. Bara för känslan av att man gör något bra.

Så just nu går mina tankar och min tacksamhet till bland annat Stora Enso, Naturskyddsföreningen, Sveaskog och Södra skogsägarna och alla andra som tror på min idé och vill hjälpa mig att genomföra den.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Vårt fantastiska skogssverige”

 1. nina says:

  Tack så mycket Bosse…
  det kan nog behövas. Ibland undrar jag vad jag tagit på mig. Men sen inser jag hur viktigt det här ämnet är, och då vill man bara kämpa på!

  Jag håller helt med dig om att det är oerhört svårt att jämföra produktion och miljö, det är två helt olika saker, och de går ju även att mäta på många olika sätt, beroende på vem man är och hur man tänker…

  Sen måste jag också säga att jag fortfarande imponeras av hur de stora aktörerna både inom miljö och produktion reagerar när jag diskuterar mina tankar med dem, intresset är mycket större än jag trott och alla tar det på fullaste allvar. Och där har vi grunden för ett perfekt samarbete.
  Så jag tror att det kan finnas lösningar om alla bara ser framåt och börjar tänka i termen MÖJLIGHETER istället för KRIG…

  intressant länk i ämnet:
  http://skogen.se/nyheter/sluter-fred-med-bolagen-i-kanada

 2. Bosse says:

  Lycka till med ditt arbete. Ett verkligen utmanande projekt som jag själv funderat mycket på. Kanske kan du få lite kompletterande synpunkter från diskussioner på nätet. Men det gäller ju att hitta rätt människor och undvika att nättrollen tar över debatten.

  Mina egna funderingar runt detta med jämställda mål är att jag tycker det är svårt att jämföra så olika dimensioner på skogsbruket. Svårare än att jämföra äpplen med päron – det är snarare att jämföra äpplen med …. ja vad – gurka – eller är det småspik …