Nya verktyg

1:36 pm by Annette Eilert

Äntligen har paketet kommit från Skogma. Så bra att vi studenter vid skogs och träprogrammet har rabatt där. Det gillar en fattig students plånbok. Mätutrustning är ganska dyra saker men nödvändigt vid skogsuppskattning. I morgon ska jag ut i skogen och börja arbetet med att ta fram min första egna skogsbruksplan. Gissa om jag är nervös! Det är mycket att hålla reda på och tankarna snurrar i huvudet. Hur var det nu med stamantal, grundyta, övre höjd och naturvårdshänsyn… Och beståndsgränser… tänk om jag går vilse? Har garderat mig genom att ta fram kartor och ladda ner dem i mobilen till Google Earth. I skolan har vi fått träna på pcSkog programmet genom att lägga in olika beståndsdata. Inte så svårt om man har lite datavana.

Området jag ska göra planen på är 60ha stort och ligger någon mil från mig utanför Vimmerby och ägs av en man som inte bor på sin skogsfastighet. Det finns endast en mycket gammal skogsbruksplan sedan tidigare så jag kommer inte att kunna använda så mycket information från den. Det kanske är bra, då kan jag inte lockas av att titta på den utan måste tänka till lite extra. Efter att jag mätt och dokumenterat alla data i pcSKOG så kommer min handledare skogstekniker Jan Robertsson från JR Skog på besök för att kontrollera hur jag har gjort och tänkt.

Mätutrustning

Foto: Annette Eilert

Önska mig gärna lycka till!

/Eilert

Annette Eilert