Livet som distansstudent

10:39 am by Tanja Keisu

Tanken om distansstudier hade egentligen aldrig slagit mig. Inte förrän jag blev kär. Jättekär. Nu är distansstudier min vardag och jag vill passa på att berätta vad det egentligen innebär att vara distansstudent.

“Föreläsningarna ges såväl live som inspelade, via internet.”
Detta innebär: Ingen ser dig. Du kan behålla nattlinnet på och krypa ner under filten i soffan (eller varför inte ligga kvar under täcket). Samtidigt som du försöker ta in det som sägs, kommer du med största sannolikhet att hitta dig själv surfa efter materiella investeringar av studiemedlet, eller titta på ännu ett avsnitt av “Hem till gården”. Detta resulterar i sin tur i att du kommer att se om föreläsningarna en handfull gånger.

“Stor frihet att bestämma när man vill studera”
Detta innebär: Folk tror att du har självdisciplin, du vet sanningen. Hela läsperioden fram till tentaveckan är din filosofi “Varför skjuta upp saker till i morgon när du kan göra dem i övermorgon?”. Eftersom det till skillnad från campusstudenter inte vattnas i din mun när du hör någon säga “studentpub”, så ser du självklart till att ha en hel del uppgifter kvar till fredagskvällen, lördagen och söndagen.

Slutligen vill jag säga att du som distansstudent är otroligt kreativ. Oavsett om det är kursens första uppgift eller dagen innan tenta så hittar du alltid något nytt som toppar prioriteringslistan. Du befinner dig ju inte innanför universitetets dörrar med kaffetermosen laddad och kurskamrater som ivrigt peppar dig att slutföra det påbörjade. Putsa fönster, rengöra fläktfilter eller städa bakom kylskåpet, är klassiska sysslor som omöjligt kan ge dig dåligt samvete för att du inte pluggar.

Story of my life
Kärlek, Tanja