God Jul!

1:56 pm by Johan

Snart kommer julfriden sänka sig över hemmet. Det är onekligen välbehövligt och kanske till och med välförtjänt. Höstens studier har inneburit många och långa timmar med näsan i böckerna. Om det inte har lästs böcker om företagsekonomi så har det studerats inköpsstrategier och PEST-analyser. Som tur är har hösten även bjudit på en hel del praktiska övningar ute i skogen. Kunskap dokumenterat i bokform till trots så är det faktiskt just skogen det handlar. Det är genom att se, känna och dofta på skogen som sinnena öppnas till max och kunskapen verkligen kan sjunka in. Träffarna på både Östad Säteri och Tönnersjöheden bjöd på just dessa sinnestillstånd och kombinerat med den expertkompetens som kanaliserats till dessa träffar utgjorde de höstens verkliga höjdpunkter.

Annars har det varit många ensamma stunder i skogen med tankarna surrande i huvudet. Som en tidigare student vid programmet en gång uttryckte sig ”- Nu ser jag på skogen med helt andra ögon!” stämmer verkligen även i mitt fall. En sten är inte längre en sten, det är en påminnelse om istidens påverkan på vår natur. Stenen ger numera också en mängd information om markens näringstillgång och bördighet. Ett träd är inte längre ett träd utan en organism bestående av bland annat parenkym-, trakeid- och epitelceller. Är detta inte helt fantastiskt- eller är det bara nördigt? Själv tycker jag att livet blir lite roligare när man vet lite mer om sammanhangen. Hur allt hänger ihop.

Apropå sammanhang så finns ju alltid den ständigt pågående debatten om uttag av avverkningsrester i form av grenar och toppar, GROT, som sedan flisas och eldas i värmeverken runt om i landet. Att folk får värme i dessa kulna tider är väl helt i sin ordning, men vad händer med skogen om vi tar ut all den biomassa som i ett naturligt kretslopp annars skulle dö och förmultna och ge ny näring åt nya träd? Vad händer om vi långsamt urlakar marken på näringsämnen? Kan vi bedriva ett hållbart skogsbruk sett över en längre tid? Ett sätt att kompensera för detta är återföra askan till marken. I askan finns de näringsämnen som inte brinner upp finns kvar. Askåterföring återskapar inte helt och hållet näringsbalansen men det blir ett välkommet tillskott till naturen.

Jag vill passa på att önska studiekamrater och lärare vid programmet en riktigt god jul. Igår hämtades årets julgran. Familjen tittade för några veckor sen ut en tjusig gran som på sedvanligt maner höggs med morfars gamla yxa, men jultraditionen blev inte riktigt som tidigare år. Jag kunde inte låta bli att se denna gamla fina tradition för vad det egentligen var. Ett GROT-uttag. När jag påpekade detta för min fru och lade ut orden kring det moraliskt förkastliga i att ta från moder jord utan att ge tillbaka utbrast hon uppgivet ”-Skogsnörd!”. Stilla tänkte jag för mig själv ”-Kunskapsbärare, menar du väl?”

Jag kommer självklart att samla upp en tesked aska eller två och pytsa ut på platsen där årets julgran en gång stod. Det är ju ändå jul…

Johan
Jag heter Johan Malmberg och jag är 37 år ung. Jag går andra året på Skogs- och träprogrammet parallellt med att jag försöker sköta ett jobb och ta hand om en familj!