Jakten

4:18 pm by

I kursen Hållbart Familjeskogsbruk har vi lite smått börjat med en modul som heter Jaktadministration och viltekologi.

Som jägare har jag sett fram emot denna modul länge, det ska bli roligt att gå igenom sina kunskaper inom området igen och förhoppningsvis lära sig mycket nytt.

Jag tycker det är intressant att jakten i Sverige är så kontroversiell. Detta märks inte minst i våra diskussionsforum på modulsidan.
För dig som inte läser de här kurserna kanske jag ska börja med att förklara att våra lärare ibland vill att vi ska få igång diskussioner och komma med åsikter och argument. Detta gör vi då på en sida som alla inom kursen har tillgång till.

Under mitt första år som student har vi haft ett antal diskussioner men sällan har väl folk gått igång så fullständigt som nu. Alla tycker och tänker och har åsikter.

Kanske är det för att de flesta av studenterna inom de här kurserna är någorlunda vana vid skogen och dess aktiviteter, men hittills har vi iallafall inga jaktmotståndare.

Som jägare möts man ibland av negativa åsikter om jakt och allt som hör jakten till.
Personligen är min erfarenhet att de som har den typen av åsikter om jakt vanligtvis inte är så insatta i fakta.
Har man varit med vid en jakt så tror jag att man känner den sköna stämningen och alla jägares härliga inställning till skogen och det den ger.
Att man som jägare skulle utnyttja eller förstöra skogen är nog i princip otänkbart för de flesta. Snarare vill vi väl vårda och ta hand om både skogen och djuren och det tycker jag är fantastiskt!

Det finns så mycket positivt med jakten: skogsvård, miljötänk, socialt umgänge, mindre viltolyckor och inte minst den närmast meditativa känsla som nog drabbar de flesta jägare när man drar på sig rocken och hänger bössan över axeln.

Mvh Nina