Andra året!

1:42 pm by

Känslan av att ha klarat av hela första året och allt jag bär med mig därifrån gör att jag tar lite säkrare steg in på det andra året på Skogs- och träprogrammet.

Vi inledde med en träff på härliga Tönnersjöheden. Det var mitt första besök här och det var både intressant och trevligt. Vi fick en bra presentation av parkens chef Ulf Johansson som berättade om denna 1143 hektar stora försökspark som hållit igång ända sedan 1923. Marken ägs av Sveaskog och består idag av planterad gran men även en del tall, löv och utländska trädslag.

Förutom intressanta övningar och föreläsningar bestod denna terminens första träff såklart av det otvivelaktiga nöjet att få träffa våra roliga lärare och alla kul kompisar!

Sista punkten på träffen var en titt på ett av Sveriges äldsta grangallringsförsök, något jag tror att vi alla längtat lite extra efter.
Granen planterades 1885 i förband med 3×3 fot. Plantorna var av tyskt ursprung.
Granarna har idag en höjd på cirka 35 meter!

Andakt är nog det ord som närmast beskriver min känsla när jag stod där i skogen.
Försöket är superintressant och värt så oerhört mycket. Med skogens långa omloppstider är ett försök som det här fullkomligt ovärderligt. Vilket får mig att tacksamt tänka på alla som idag arbetar med olika försök inom skogen. Tänk vad viktigt det är för framtidens skogsbrukare och forskare att alla dessa försök görs!

Och när alla andra, trötta efter två dagars övningar och kanske som jag med en anings hemlängtan, går uppför backen mot bilarna och hemfärden står jag ensam kvar en stund bland alla de stora träden.

Jag tänker att detta nog är en av de vackraste platserna på jorden.

Och undrar i mitt stilla sinne om jag någonsin skulle kunna be någon att hugga ner en skog som ser ut såhär.

Granskog från 1885

Tags: , , , , ,

Comments are closed.