Tilia cordata

5:14 pm by

Om Granen är mina stora kärlek, min trygghet och min bästa vän, så är Linden min förälskelse, min galenskap och mitt hjärta.

Granen som alltid funnits i mitt liv, lite så där i bakgrunden, står för så mycket för mig. Den är trygg och stabil. Förlåtande och generös. Du kan missköta den, glömma bort den, strunta i den. Den kommer förlåta dig och ge tillbaka i alla fall. Och jag älskar den, som en gammal, kär vän.

Men Linden. Den vackra. Skira. Den får mitt hjärta att slå lite hårdare. Lite snabbare. Alldeles oförklarligt och alldeles underbart. Den är i mitt liv inte till någon praktisk nytta. Ger mig inga inkomster. Men jag har så många underbara minnen från Lindar i mitt liv.

Jag och min lillasyster, kanske 7-8 år gammal. Barfota på landet. Sommar. Jordgubbar. Och så Lindblommorna vi plockade som skulle läggas i vatten och göra våra mjuka barnskinn ännu mjukare.

I taxibilen. Sommar. Nattpass. Så trött så att jag är yr. Dags att åka hem. Ljuset börjar återvända på himlen och jag stannar bilen i sommarnatten för att andas in den svala luften så jag inte somnar när jag kör hem. Utanför bilen, på Västra Esplanaden i Växjö, blommar Lindarna i allén som galningar. Jag drar in djupa andetag av den underbara doften, blir ännu mer yr och snurrar ett varv av ren lycka.

I somras med farmor och farfar i skogen. Den hamlade Linden på baksidan av deras hus. Känslan av samhörighet. Att vi är ett. Spåren av andra människor, för så länge sedan. Glädjen att jag har mina underbara farföräldrar att prata med, som varit med om så mycket och kan lära mig så många saker.

Kanske är det då ingen överraskning, när vi i vår sista modul i kursen Lövskog och förädling blir ombedda att välja ut ett träd där vi ska beskriva virkesegenskaper och hur trädet i slutändan kommer återföras till naturen, att jag väljer farmor och farfars hamlade Lind.

För mig stämmer namnet Tilia Cordata (av latinets cordatus=hjärtlik, hjärtformig) väl.
Linden har fångat mitt hjärta och bestämt sig för att behålla det.

Share

Tags: , , , ,

Comments are closed.