Får man vara nöjd?

June 29th, 2018

Inte ens när du var på den mest underbara semester du kunnat tänka dig, var du riktigt nöjd. Allting var perfekt i den yttre världen, ändå kände du irritation och sedan missnöje för att du blev irriterad, när allt borde vara perfekt. Du tog mängder med foto, där allt ser underbart ut, ändå kände du ingen riktig glädje. Du var mycket lyckligare häromdagen, ute i duggregnet med din hund, när luften var mättad av blomdoft.

Nöjdhet handlar mindre om det som finns runt dig, mer om det som känns inom dig. Du är uppvuxen med silversked i mun, dina föräldrar har gott om pengar, men du har upplevt dem som stressade och oroliga. De jobbar mycket, har höga löner, som de använder till konsumtion. De äger både villa med stor tomt, sommarhus, båt och flera bilar. Allt måste skötas, det tar mycket tid. Du har frågat din mamma vad hon uppskattar mest i livet. Svaret var, när hon får göra precis det hon känner för utan att ha en tid att passa. När du undrade varför hon inte ger sig mer ledig tid, sa hon, att det har hon verkligen inte tid med.

Du vill inte fastna i samma livsstil och konsumtionshjul som dina föräldrar. Du är beredd att göra avkall på standarden i utbyte mot mer fri tid. Inte fritid som handlar om att göra massa fritidsbetonade aktiviteter, utan fri tid som handlar om planlöst ta ett ögonblick i sänder, att få vara framme utan att vara på väg någon annanstans med en känsla inombords att det finns plats för djupa andetag.
(Önskar dig många små ljuvliga sommarögonblick där du gör plats för ditt andetag!/G Carrington

Hur börjar du din dag?

June 19th, 2018

Du har upptäckt att det finns bättre och sämre sätt att starta dagen med. Tidigare sköt du upp allt, låg kvar i sängen så länge som möjligt och började dagen stressad. Nu har du accepterat att det inte blir lättare att kliva upp bara för att du skjuter upp det. Varje morgon när klockan ringer känns det jobbigt, men du har en regel där du räknar ner från 5 till 0, sedan går du upp. Du tänker inte efter, du förhandlar inte med dig själv och framför allt, du känner inte efter.

Du går upp för börja dagen med en stunds mental träning. Du ser det du vill uppnå och hur du uppnår det för ditt inre öga. Du sätter en intention för dagen, ett fokus för vad du behöver genomföra just idag. Du ägnar även en stund åt att tacka för allt i ditt liv, som du är tacksam över. Sedan äter du frukost under tystnad, utan att ta in något utifrån. Du behöver inte fylla dig med intryck från mobil och tv, du har upptäckt att huvudet redan är fullt som det är.

Din morgonrutin har lett till häpnadsväckande resultat. Du har blivit medveten om hur mycket som är möjligt att påverka, du ser till att saker händer. När du stöter på motgång och svårigheter, kliver du tillbaka och väljer en annan väg, istället för att som tidigare, klamra dig fast vid något som inte fungerar och fastna i uppgiven frustration. Du har blivit mer medveten om dina mönster och därmed kan du också förändra dem.

 

Kan man lära sig att älska sig själv?

June 12th, 2018

Vad innebär det att älska sig själv? Varför känns det svårt, omöjligt att ens tänka något kärleksfullt om dig själv? Du försöker älska dig själv, men det går bara inte. Du har läst hyllmetrar med självhjälpsböcker, gått på självutvecklingskurser och yogat, men du tycker fortfarande att du är fet, ful och dum. Fet, ful, dum, säger den inre rösten. Hur får du tyst på det inre malandet? Var är stoppknappen?

Vad får den där rösten dig att göra? Är det den som får dig att äta och dricka för mycket? Den som gör att du väljer destruktiva relationer? Den som får dig att jaga efter bekräftelse från andra, utan att du någonsin blir nöjd?

Föreställ dig att du är förälder till ett barn, som du älskar från djupet av ditt hjärta. Vad vill du ge och förmedla till det barnet? Skulle du ge ditt barn skräpmat, säga till det att söka sig till kärlekslösa relationer, skjuta upp allt som är jobbigt, men utvecklande och tillbringa dagarna på sociala medier? Skulle du säga till barnet att du är fet, ful och dum? Barnet, det är den känslomässiga delen av dig och mamman är ditt förnuft. Bli en god förälder till dig själv, ge dig själv fysisk och mental näring, så kommer kärleken till dig själv med tiden.

Förenkla ditt liv, lär dig släppa taget!

June 1st, 2018

Du har bestämt dig för att inte göra olika livshändelser till ett problem. När det händer något, händer det bara. Du siktar högt, vill göra ditt bästa, men ibland misslyckas du. Du gör det inte till ett problem eller ältar det. Framför allt vågar du satsa fullt ut och verkligen anstränga dig. Det är helt okej att ha gjort allt man kan och ändå misslyckas, för du är en bra person i alla fall. Det är bara just i stunden det suger, det passerar när du inte håller kvar det.

Du älskar att prestera, men det känns knappt som om man får säga det högt. Dina föräldrar har lärt dig att inte blanda ihop det du gör, med den du är. Du vill leva ett spännande och händelserikt liv, då måste du ta risker och våga satsa. Går det så går det. Ibland kan du emellertid inte styra din problemorienterade hjärna. Då tillåter du dig att stanna en stund i problemtugget. Det brukar bli lättare att gå vidare då, istället för att kämpa emot.

Du förnekar inte några känslor eller tankar, du tillåter allt att få rymmas inom dig. Det som skiljer dig från många andra är, att du inte lägger till något. Du låter saker och ting få vara precis som de är, för du vet, att i nästa ögonblick har det redan dykt upp något annat. När du inte håller fast vid tankar, som skadar och får dig att må dåligt, känner du inre frihet och lycka.

Det rätta sättet att leva

May 23rd, 2018

Du lever ett bekvämt liv, där tillvaron består av överflöd. Livet borde vara enkelt, tillvaron okomplicerad. Du har mat, rent vatten, tak över huvudet, fri sjukvård, reglerade arbetstider och fritid varje dag, som du kan disponera efter ditt eget tycke. Varför känns det då som du lever i otillräcklighetens rike med för mycket stress och för lite inre lugn och ro?

Mycket av stressen kommer från jakten på det bästa livet, ditt bästa jag. Det handlar om att optimera din tillvaro, ett hårt arbete med varierande resultat. Hur ska du veta om du lyckats, om du är lyckad? Är det antal följare, träffar när du googlar ditt namn, din yrkeskarriär, det du äger, hur många vänner du har eller hur bra du kan prestera på samtliga områden, som kan bekräfta att du lever rätt? Du uppnår ganska mycket, men vad är rätt saker egentligen? Ska man bli nöjd någon gång eller är det farligt att nöja sig? Finns det något rätt sätt att leva överhuvudtaget?

Du önskar att du kunde ge dig själv ledigt från tvånget att komma någon vart. Det skulle vara så skönt att få vakna upp imorgon, befriad från jakten på optimering. Bara vakna och få lov att vara i nuet, en enda dag. En dag då du tillåter dig själv att göra en sak åt gången, ostört tills du blir klar. Tänka och känna att du är framme, trots att du är på väg. Det är värt att testa!

 

Hur låter rösten inom dig?

May 4th, 2018

Det är sällsynt att du verkligen lyssnar uppmärksamt på dig själv. Framför allt vad du säger om dig själv till dig själv. Hur låter din inre monolog/dialog? Om du skulle sammanfatta ditt inre prat i några få ord, skulle du påstå att det är präglat av kärlek? Eller handlar det mer om jämförande, dissande och självförebråelser?

Vem är det som pratar inom dig egentligen? Är det röster från det förflutna eller framtidssiare? Hur skulle din inre röst låta om den koncentrerade sig på nuet och faktiskt förhöll sig objektiv och neutral till allt du ser, hör och känner.

Är det möjligt för att stanna upp i nuet och låta rösten få observera, beskriva och rapportera istället för att värdera och döma. Om du accepterar att allt som händer, oavsett vad, inte har någon laddning (vilket det får när det når din hjärna och ditt ego), kanske du med tiden upptäcker att du faktiskt är fri att välja hur du vill reagera på det som händer. Du kan inte kontrollera livet, men du kan öva upp din förmåga att kontrollera din upplevelse och tolkning av allt som sker i livet.

Tvångsmässigt hälsosam

April 27th, 2018

Nästan alla du känner har någon lindrigare form av ätstörning. Du ser att bortom den gluten- och laktosfria dieten döljer sig andra bekymmer. Alla påstår att de bara vill vara hälsosamma och må bra, men de är fixerade vid mat och träning. De måste träna så mycket för att kunna klara en klassiker eller så är det någon annan tävling. Elitidrottare tränar ju dagligen och ska man följa eliten, är det bara sunt att göra som de. Ingen pratar längre om vikt och att gå ner några kilo. De pratar istället om vad den senaste kalipermätningen visat. Det är fettprocent och muskelmassa som gäller.

Dina vänner följer olika hälsogurus på sociala medier. Personer som visar upp sina perfekta, fettfria kroppar och samtidigt predikar att du ska vara nöjd med dig själv. När du säger att det är dubbla budskap, håller ingen med dig. De hävdar att de blir inspirerade och peppade att tränar hårdare. Du menar istället, att de bara blir mer indoktrinerade och vilseledda. Det är som de befinner sig i en hjärntvättad hälsosekt, besatta av att uppnå ett perfekt kroppsideal. Allt kretsar kring kroppen. Vad är hälsosamt med det?

Trots sitt hälsosamma leverne, är dina vänner ofta stressade, överaktiva och rastlösa. De är alltid på väg till något. Äter för att orka träna, tränar för att få lov och förtjäna att äta. Du vill ta med dig dem på spa. Packa in dem i varma handdukar, massera deras spända axlar, få deras pannor att slappna av, så de kan släppa tankarna, kliva ur sitt inrutade schema, stanna upp och bara få andas, vara utan krav. Hjälpa dem att hitta balansen mellan att göra och vara, vilket är hälsa för dig.

Har du tid att andas?

April 6th, 2018

Du strävar efter förändring. Beslutsamt sätter du upp mål, följer din plan, får ett resultat, som gör dig nöjd, en stund. Dock dröjer det inte länge innan den där oron, rastlösheten, känslan att det inte är riktigt bra dyker upp. Det finns alltid något du behöver förändra, utveckla eller jobba med. Du strävar efter att bli en bättre människa. Du vill gärna vara fullkomlig, felfri, men vissa brister tillåter du dig själv, eftersom du stör dig på perfektionister.

Trots din strävan, känns det inte som du verkligen lyckats förändra det som verkligen skulle kunna medföra en förändring. Du är fast i ditt sätt att tänka och se på dig själv och världen. Dina förändringar är som krusningar på vattenytan. Där för andra att se och kanske beundra, men djupt inom dig är du ofta missnöjd över något, den inre oron är närvarande.

Ditt jagande är en instinkt. Ditt behov av att ständigt fylla tomrummet med fler aktiviteter ökar ju mer aktiv du är. Inre ro och lugn kräver övning i stillhet. För att kunna vakna upp och vara här, just nu, behöver du ge dig tid, plats, utrymme att få vara i det som är. Skifta fokus från texten här till ditt andetag. Hur andas du just nu? Kan du närvara i ditt andetag? Får du lov att andas? Finns det plats inombords för ditt andetag eller är du uppfylld av undantryckta, negativa känslor?

 

Skamstyrd

March 23rd, 2018

Du har gjort saker du verkligen ångrar, saker du skäms rejält för. När minnena slår till, när det gamla dyker upp, blir du ångestriden och skamfylld. Det är överfullt i din mentala skamgarderob. Det är proppfullt med minnen av det du gjort, som du vill ha ogjort. Du skäms ända in i hjärteroten. Skammen gör ont, får dig att sänka blicken, stänga kroppen och dra dig undan.

Skammen hindrar dig från att utvecklas, andas och älska. Du vill inte känna dig värdelös, så du håller andan i hopp om att slippa känna. Det hjälper inte, du känner dig som en dålig människa i alla fall, vilket får dig att göra mer av det du inte vill. Mer av det som bryter ner dig, som får dig att känna självförakt. Du beter dig skamlöst, gränslöst, låter dig utnyttjas och trampas på.

Hur ska du kunna bli fri? Hur ska du kunna släppa dina destruktiva mönster och beteende? Kan du vända på frågan? Vad kan du göra som gör dig nöjd och stolt? Vilka beteende får dig att vilja öppna ditt hjärta och möta andra med lyft blick och stolt hållning? Vad väljer du att göra idag för att stärka dig själv? Räta på dig, ta ett steg i taget. Med tiden kommer du lära dig att bära och hantera ditt skamfyllda förflutna på ett sätt som inte begränsar din frihet i nuet.

 

 

 

Jakten på perfektion

March 15th, 2018

Du är trött på allt jagande. Trött på att ständigt känna dig dålig, misslyckad och inte tillräckligt bra. Trött på att jämföra dig med andra, så trött på att du inte kan sluta. Ibland är du så trött att det känns som bergsbestigning, att ta sig ur sängen. Du oroar dig för att du är på väg in i väggen. Fast å andra sidan finns det tillfällen när du orkar massor. Du tränar hårt på gymmet, du jobbar hårt, du är alltid med när/där det händer något.

Innerst inne förstår du, att det är din otillräcklighet, din strävan efter det perfekta, som gradvis håller på att ta kål på dig. Ditt missnöje, dina negativa tankar, ditt mobbande av dig själv, bryter gradvis ner dig. Det känns som du tappat kontrollen över din hjärna, som att du hatar dig själv mer än någonsin. Varför klarar du inte att tänka positivt?

Kanske det har blivit dags att noga granska vad du gör, granska vilka inlärda beteende som formar din dag. Kanske du börjar dagen med att granska/klämma på din ofullkomliga kropp, bara för att se om det hänt något i den riktning som du önskar. Bespara dig besväret, det är inte så din kropp förändras. Kanske du börja dagen med att titta på lyckade, framgångrika mäniskor på instagram. Bespara dig besväret, det är inte så du blir framgångsrik. Kanske du tänker att du måste stressa mindre samtidigt som du gör minst tre saker samtidigt. Det är inte så du blir lugnare. Förändring börjar alltid i nuet, vad behöver du göra annorlunda just nu?