Att närvara i det grå

10:00 by sthalsan

I Kalmar igår, var det snålblåst, duggregn och slöslask ute. Ett tillfälle att öva mindfulness. Många är vi, som helst bara går på autopiloten en sådan dag. Vi vill inte ta in det blöta, fuktiga, blåsiga och grå. Vi står mycket hellre på en strand i sommarvärme och betraktar en soluppgång eller solnedgång. Vid sådana tillfällen är vi mer motiverande till att vara närvarande, även om det inte behöver vara lättare. Våra dömande, bedömande tankar om väder leder till, att vi bitvis väljer bort att vistas utomhus. Kanske våra föräldrar har lärt oss vilken typ av väder som vi kan vara ute i och vice versa. Om du har barn, vet de också förmodligen vilka bedömningar av väder som gäller. Dömande tankar leder inte till ett öppet, nyfiket och utforskande sinne, dömande tankar stänger oss och får oss att välja bort. Det grå, trista och oattraktiva vädret finns emellertid här ändå och ger oss en möjlighet till att utforska och upptäcka något nytt. Allting som är, som pågår nu, finns alltid nära oss inom greppbart avstånd, om vi väljer att fånga ögonblicket. I snålblåsten kan man höra vindens musik, se fåglar som surfar på vindvågor, känna hur det biter till i kinderna, få smak av saltstänk från havet och förnimma dofter av jord, hav, tång med mera svepa förbi. Det grå kan börja skifta i olika nyanser av grått eller te sig stillastående. När himlen verkar stå stilla, kan du ta tillfället i akt att också stanna upp, om så bara för en liten, kort stund. Ett andrum, där du inte behöver göra något annat än att bara vara precis här och nu. En grå himmel, snålblåst och duggregn är en möjlighet till en stunds återhämtning. Fundera över dina egna dömande tankar kring annat än vädret och se vart de har fört dig, vad du valt bort och gått miste om.