Bekvämlighet=livskvalitét?

09:16 by sthalsan

Du lutar dig bakåt i din sköna fåtölj, suckar förnöjt, chipsskålen inom räckhåll, datorn laddad med nya avsnitt av din favoritserie och en hel helg framför dig utan några måsten. Det är gött att bara få slappa, utan någon press. Du njuter en stund, men så börjar du känna dig smått uttråkad. Serien du följer är lite väl förutsägbar. Du letar runt för att hitta någon bra film istället, börjar titta på en, byter till en annan efter fem minuter, lika tråkig den. Sträcker dig efter lite mer chips, fingrarna letar runt utan att hitta något. Förvånat tittar du i skålen, redan tom. Det börjar bli sent, lika bra att lägga sig. Du känner dig missnöjd, snuvad på njutningen du förväntade dig.

Dagen efter är en strålande dag och du bestämmer dig för att åka ut till släktens torp. Efter en stund i solen, får du en impuls att putsa köksfönstret. När det är klart, bestämmer du dig för att fortsätta och det slutar med att du går över alla fönster. Du jobbar utan brådska, njuter av en stunds fikapaus och ett bad, innan du slutför jobbet. Senare under dagen hugger du ved, svettig och trött, tar du ett svalkande bad för att sedan hoppa i båten och ro ut på sjön. Du hade tänkt att bara driva runt lite, men när du väl fått upp farten vill du inte sluta ro och efteråt känner du att kroppen verkligen fått sig en genomkörare.

På kvällen åker du hem igen, sjunker trött ner i din sköna fåtölj, tänker, nu ska jag koppla av och njuta. I samma sekund inser du; det är precis det du gjort hela dagen, trots att du ansträngt dig rejält. Insikten slår dig, att ett liv med hög livskvalitét inte är det samma, som ett bekvämt liv utan ansträngning.

girl-724830__180

Comments are closed.