Bli mer effektiv-öva ditt fokus!

08:44 by sthalsan

Du gör dig beredd att slå dig ner vid din arbetsplats. Bordet där du ska sitta är tomt, frånsett datorn, som du ska skriva på. Du har satt upp ett mål för dagen. Du vet vart du ska och vad du vill uppnå just idag. Du ser framför dig vad du kommer att ha åstadkommit när du jobbat klart för dagen. Du stänger av telefonen. Idag kan ingen få tag på dig före lunch. Nu är du beredd att börja jobba, koncentrerat och effektivt. Du ska bara kolla mailen först, innan du sätter igång. Där begår du dagens första misstag. Genast ramlar det ner ett antal arbetsuppgifter, som du känner att du bör ta tag i, innan du sätter igång med dagens arbete. Din inre varningsklocka hinner emellertid ringa. Snabbt gör du dig medveten om att du mist fokus på dagens målsättning. Du tar ett djupt andetag, leder dig snabbt tillbaka till det du skulle göra idag, stänger ner mailen och sätter igång. Efter en stund dyker det upp en sak, som du måste googla. Vips dyker det upp en rad intressanta saker i samband med detta, som inte har att göra med det du ursprungligen sökte på. Du kommer på dig igen efter en kvart, återgår till ditt arbete och dagens fokus.

Efter att ha jobbat koncentrerat i 33 minuter, börjar du känna dig lite stel i nacke och skuldror. Dessutom är du törstig och lite kaffe vore inte heller dumt. Du reser dig för att sträcka på dig, dricka lite vatten och hämta kaffe. På väg till kaffeautomaten stöter du på en kollega och istället för att bara hälsa vänligt, stannar du upp och frågar om kollegans planer för sommaren. När du återvänder till datorn, har det gått en kvart och du är splittrad i dina tankar. Det tar en bra stund för dig att komma tillbaka till det du höll på med. Istället för att återgå till den där krävande uppgiften, som var tema för dagen, väljer du att raska av lite smågrejor, som du också måste fixa, men som inte är särskilt krävande  eller brådskande. Du jobbar med andra ord hela tiden, men du gör inte ”rätt” saker.

För dig som behöver studera i sommar, öva dig på att göra det jobbiga först på dagen. Träna dig i att hålla fokus på det du behöver göra. Håll dig vaken i nuet, så att du snabbt upptäcker när du mist fokus och fastnat i avledningar. Försök att observera när du blev avledd, vad som fick dig att tappa fokus. Beskriv vad som hände, tex när jag kom till xx blev det svårt/tråkigt, jag körde fast/belv utled och då ville jag fly genom att distrahera mig med något annat. Nästa gång det händer, kan du hålla kvar din uppmärksamhet trots att det är svårt/tråkigt, stå ut med det svåra/tråkiga och försöka angripa det på något annat sätt istället för att fly? Ju mer du övar upp din koncentration, desto bättre kommer det att gå!

1211495_asian_garden

Comments are closed.