En bättre jul

08:46 by sthalsan

Din önskejul är annorlunda än din verkliga jul. I verkligheten finns det för mycket alkohol, för många outredda konflikter, dåliga relationer och separationer. När alla och allt ska samlas och samsas, känns det som att röra sig på minerad mark. Känslomässigt är det mångbottnat att fira jul med släkt och familj. En del av dig har en stark längtan efter att få träffa alla, som du älskar. En annan del av dig blir djupt besviken, ledsen och nedstämd för att det är komplicerat.

Varför kan det inte bara vara lättsamt, kärleksfullt, vänligt och inkluderande? Du känner ofta att du hamnar vid sidan av, eftersom du inte vill dricka ihop med familjen. Någon måste ha koll och du är den som brukar skjutsa hem mormor på kvällen. Det är ingen som tar hänsyn till ditt önskemål om en vit jul, trots att du bett om det under flera år. Du kan inte ändra på dem och du vet att du kommer må dåligt, när berusningsgraden stiger och konflikterna tilltar. I år tänker du inte ramla ner i samma fälla, du har en plan.

Du har kommit överens med mormor, att skjutsa hem henne tidigare än vad du brukar. Du har berättat för din familj, att du kommer avvika tidigare med mormor. Tillsammans med mormor har du bestämt hur ni ska tillbringa kvällen på ett trevligt och mysigt sätt. Du ska sova över där och träffa familjen på juldagen igen, när alla spår av festen är bortsopade och alla låtsas som att allt är frid och fröjd. Den här julen ska du ge dig det bästa du kan utifrån hur din verklighet ser ut istället för att jaga något, som du inte kommer få.

 

Comments are closed.