Gör dig fri – del 2

07:25 by sthalsan

Det är lätt att tänka och säga, att man ska släppa det där man håller fast vid, som man vet inte är hälsosamt för en. Det är emellertid inte så lätt att göra det i praktiken. För att citera John Keynes: ”Den största svårigheten är inte att få folk att acceptera nya idéer utan att få dem att överge de gamla”. Första steget mot att släppa taget är, att du blir medveten om dina tankar och känslor, som driver dig till att göra det där, som du inte vill. När vi tittar närmre på våra automatiska tankar, som vi undermedvetet upprepat massvis med gånger, därav begreppet automatiska, kommer vi att upptäcka att de sällan är rationella. ”Jag måste ställa upp, annars kommer jag bli övergiven”. Tanken leder till att jag ständigt säger ja, när jag egentligen vill säga nej. ”Jag måste ha koll på XX, annars kan vad som helst hända.” Tanken leder till att jag försöker bevaka XX genom att hela tiden hålla koll på vad han/hon håller på med. I båda dessa exempel är det främst rädsla, oro och ångest som styr oss till att upprepa vårt beteende och rädslan för konsekvenserna, som får oss att inte släppa taget. Det slukar massor av vår tid, vår kraft, vår energi. Nästa steg är att formulera och tänka något mer balanserat, vilket leder till att jag känner och gör något annorlunda. ”Det känns som om jag måste ställa upp, men det är bara en känsla inte en sanning”. Jag väljer att säga nej och ser vad som händer, trots att jag känner mig rädd. Med andra ord handlar det om att utsätta sig för det man är rädd för och att uthärda de känslor som dyker upp, tex oro, ångest, skuld och rädsla. Kom ihåg, att du inte måste agera på dina känslor, det går an att bara stå ut och låta dem vara där, utan att agera. Se dem som moln på himlen en blåsig dag, det kommer ständigt nya, men de blåser förbi. Du behöver inte hålla fast vid dem och du kan försöka att distrahera dig genom att göra något annat, när det blir för jobbigt. Med andra ord, du behöver inte stå och stirra på himlen, när det finns grönt, frodigt gräs att sätta sig ner och vila på.

Comments are closed.