Kan man lära sig att älska sig själv?

June 12th, 2018 by sthalsan

Vad innebär det att älska sig själv? Varför känns det svårt, omöjligt att ens tänka något kärleksfullt om dig själv? Du försöker älska dig själv, men det går bara inte. Du har läst hyllmetrar med självhjälpsböcker, gått på självutvecklingskurser och yogat, men du tycker fortfarande att du är fet, ful och dum. Fet, ful, dum, säger den inre rösten. Hur får du tyst på det inre malandet? Var är stoppknappen?

Vad får den där rösten dig att göra? Är det den som får dig att äta och dricka för mycket? Den som gör att du väljer destruktiva relationer? Den som får dig att jaga efter bekräftelse från andra, utan att du någonsin blir nöjd?

Föreställ dig att du är förälder till ett barn, som du älskar från djupet av ditt hjärta. Vad vill du ge och förmedla till det barnet? Skulle du ge ditt barn skräpmat, säga till det att söka sig till kärlekslösa relationer, skjuta upp allt som är jobbigt, men utvecklande och tillbringa dagarna på sociala medier? Skulle du säga till barnet att du är fet, ful och dum? Barnet, det är den känslomässiga delen av dig och mamman är ditt förnuft. Bli en god förälder till dig själv, ge dig själv fysisk och mental näring, så kommer kärleken till dig själv med tiden.