Lyckas med förändringar

11:08 by sthalsan

Du går i cirklar. Ibland drabbas du av insikten, att du är tillbaka på ruta ett igen. Varför ska det vara så svårt att förändra ett beteende, varför återfaller du, misslyckas och ser dina ansträngningar upplösas, utan att lämna några bestående avtryck? Du är dödligt trött på ditt uppskjutarbeteende, att du inte fullföljer det du påbörjar och ger upp vid minsta motgång. Ibland undrar du om du är rädd för att lyckas, rädd för framgång, som kanske bara blir kravfylld.

När du ser ditt mönster förstår du att det är en blandning mellan rädsla, bekvämlighet och prestationsångest. Du inser att när du fortsätter hindra dig själv från att lyckas känner du bara oro, rädsla och ångest. Du tänker att du får bara mer av det du inte vill ha genom att fortsätta göra det du inte vill, ändå kan du inte sluta, eller kan du det?

Det handlar inte om ett beslut och sedan kör du på. Du måste ta beslut efter beslut, upprepat, varje dag, över tid. Det är tröttsamt för förnuftet att hela tiden konkurrera ut känslan, som är mycket starkare. Det tar på hjärnas resurser. Du tänker, att du måste vara smart, ta ett steg i taget istället för 10, då kommer energin räcka och förnuftet orkar vinna över känslorna. Därför bestämmer du dig för att plugga i 35 minuter istället för åtta timmar. Sedan tar du ett nytt beslut, fortsätta lite till eller göra något annat? Små steg gör stor skillnad på sikt.

stairs-918735__180

2 Responses to “Lyckas med förändringar”

  1. sthalsan says:

    Hej Maria!
    Tack för dina vänliga ord och varmt välkommen till min blogg. Allt gott från Gunilla Carrington

  2. Maria says:

    Hej! Ni skriver så klokt! Fantastiskt mycket boost! Vad glad jag är över att ha hittat den här sidan!