När DET tar överhanden

09:04 by sthalsan

Om det inte bara vore för DET, skulle du må hur bra som helst. Ditt DET kan vara ett misstag du gjort, som du inte kan släppa, en jobbig situation du ältar, värk någonstans i kroppen som gör att du inte kan tänka på något annat, en person i din närhet som lider och har det svårt eller vad som helst. När du snöat in dig på en enda sak, känns det omöjligt att fokusera på något annat. Livet för övrigt stannar av, du har bara fokus på det där som är outhärdligt jobbigt. Det måste lösa sig först, innan dess kan du inte göra någonting annat. Fast du vet inte om det finns någon lösning, kanske det kommer vara så här jobbigt jättelänge, hur ska du stå ut med det?

Livet kan drabba oss på olika sätt och bitvis måste vi räkna med svårigheter, motgångar och perioder av dåligt mående. Det är emellertid svårt för oss acceptera och tillåta det dåliga att få finnas, som vi inte vill ha i våra liv, men som ändå är där. Ångest är ett bra exempel på en känsla som är lättaktiverad, men som vi till varje pris vill bekämpa och undvika att känna. När vi lägger fokus på att bekämpa en enda sak, tar det lätt överhanden och vi förlorar översikten och ett nyanserat tänkande. Överfokusering på lidande, dåligt mående, en situation från det förflutna etc, gör att det som är dåligt, blir ännu värre. Inte nog med att du har ångest, ska du också ha ångest för att du inte lyckas få bort ångesten, har du dubblerat ditt problem.

Oavsett vilken form av dåligt mående eller lidande, som du har i ditt liv just nu, prova att låta det finnas där. Hälsa på det och låt det bara vara där. Om det handlar om ångest, acceptera att den är där. ”Jaha gamla ångest, du är tillbaka idag märker jag. Det är okej, du får vara där, men du kan inte hindra mig från att göra det jag tänkt mig idag. Jag är inte rädd för dig längre.” På så vis låter du inte det som ockuperat ditt sinne ta makten över hela ditt liv. Håll fokus på det som är hjälpsamt och omfokusera varje gång som det negativa drar iväg med dig!

the-room-1269145-m

Comments are closed.