Slow down

08:43 by sthalsan

Sakta faller snöflingorna till marken. De gör sig ingen brådska och lägger sig som ett skyddande täcke över gräs och grus. Snön dämpar, gör allt tystare, lugnare, vackrare, ger dig en stunds vila i januarimörkret, som genast blir lite ljusare. Det är skönt att få stanna upp en stund, andas in kall luft och känna kylan nypa i kinderna. Just i stunden kan du släppa allt. Du går långsammare för att inte halka, du ger dig en stunds paus, lyfter blicken och betraktar en snöflinga. Den är perfekt formerad. Du fångar upp den på din tunga och känner hur den långsamt smälter. Snö är för knippat med skidåkning för dig. Du minns skidresor med familjen, känslan av att komma in på kvällen, härligt trött och hungrig efter all frisk luft. Vanligtvis tillbringar du väldigt lite tid ute. Det finns inget att göra utomhus, allt som ska fixas måste göras inomhus. Varje gång du går ut och vistas i naturen kan du emellertid uppleva en frihetskänsla, som aldrig infinner sig annars. I naturen plockar du ut hörselsnäckorna och lyssnar på naturliga ljud av vind, hav, träd och fåglar. Det får dig att fundera över vad det är som egentligen är viktigt. Det är jobbigt att hela tiden ha så bråttom, så bråttom att man sällan skrattar.

Lever du ett inomhusliv, där du tillbringar dagarna framför datorn, förändras din kropp och ditt sinne. Sakteligen blir det allt svårare att koppla av, stänga ner och hitta ro. Kroppen är sällan trött, då en timme på gymmet inte räcker för att kompensera för allt sittande. Dessutom är din kropp fylld av rastlöshet och en inre oro, en känsla som gnager och tär på dig. När du lyfter blicken och ser snöflingorna som faller, förändras ditt inre tillstånd. Du släpper taget om allt som plågar dig, du glömmer det för en stund och följer flingornas mjuka fall samtidigt som din andning blir lugnare och djupare. Känslan av inre frid kommer över dig och du slås av att det är så här du vill känna dig jämt. Du behöver inte kämpa, du behöver inte förändra något, du kan bara följa med i flingornas dans. Allt förändras ändå och när du låter dig svepas med istället för att kämpa emot, spara du energi, fyller din kropp med ett inre lugn och en styrka som gör dig levande. Sakta in, sakta ner! Det kommer att öka din energi och din kreativitet.

Studenthälsan i Växjö erbjuder lunchmeditation och i Kalmar kan du gå på mindfulnesskurs. Öva dig med oss!