Tvångsmässigt hälsosam

07:49 by sthalsan

Nästan alla du känner har någon lindrigare form av ätstörning. Du ser att bortom den gluten- och laktosfria dieten döljer sig andra bekymmer. Alla påstår att de bara vill vara hälsosamma och må bra, men de är fixerade vid mat och träning. De måste träna så mycket för att kunna klara en klassiker eller så är det någon annan tävling. Elitidrottare tränar ju dagligen och ska man följa eliten, är det bara sunt att göra som de. Ingen pratar längre om vikt och att gå ner några kilo. De pratar istället om vad den senaste kalipermätningen visat. Det är fettprocent och muskelmassa som gäller.

Dina vänner följer olika hälsogurus på sociala medier. Personer som visar upp sina perfekta, fettfria kroppar och samtidigt predikar att du ska vara nöjd med dig själv. När du säger att det är dubbla budskap, håller ingen med dig. De hävdar att de blir inspirerade och peppade att tränar hårdare. Du menar istället, att de bara blir mer indoktrinerade och vilseledda. Det är som de befinner sig i en hjärntvättad hälsosekt, besatta av att uppnå ett perfekt kroppsideal. Allt kretsar kring kroppen. Vad är hälsosamt med det?

Trots sitt hälsosamma leverne, är dina vänner ofta stressade, överaktiva och rastlösa. De är alltid på väg till något. Äter för att orka träna, tränar för att få lov och förtjäna att äta. Du vill ta med dig dem på spa. Packa in dem i varma handdukar, massera deras spända axlar, få deras pannor att slappna av, så de kan släppa tankarna, kliva ur sitt inrutade schema, stanna upp och bara få andas, vara utan krav. Hjälpa dem att hitta balansen mellan att göra och vara, vilket är hälsa för dig.

Comments are closed.